Volgens Turkse media heeft Turkije besloten al haar goud opgeslagen bij de US Federal Reserve te repatriëren naar Turkse bodem.
De afgelopen jaren repatrieerde zij 220 ton. Afgelopen jaar repatrieerde zij 28,7 ton opgeslagen in de VS.
De goudreserves van Turkije worden geschat op zo’n 564 ton totaal, dat een waarde vertegenwoordigt van 20 miljard dollar, aldus de Turkse krant Yeni Safak.
Dat maakt van de Turkse centrale bank de op 10 na grootste goudaanhouder in de wereld, net na Nederland maar nog voor India.
Turkije heeft de nodige moeite met de Amerikaanse dollar. Op 11 april deed de Turkse lira een recordlaagte aan tegenover de dollar.
Afgelopen week uitte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kritiek tijdens een speech op het Global Entrepreneurship Congress in Istanbul op 16 april.
Internationale leningen van het IMF in Amerikaanse dollars zouden volgens hem eigenlijk in goud moeten worden uitgegeven.
Erdogan: “Why do we make all loans in dollars? Let’s use another currency. I suggest that the loans should be made based on gold. With the dollar the world is always under exchange rate pressure. We should save states and nations from this exchange rate pressure. Gold has never been a tool of oppression throughout history”
Turkije is een van de vele landen die haar goud aan het repatriëren is, en dan met name goud dat opgeslagen is in de VS.
Dat begon in 2012, toen Venezuela aankondigde dat het 160 ton goud zou repatriëren. Vervolgens liet de Duitse Bundesbank weten 300 ton aan goud te repatriëren en ook Nederland bleef niet achter met de repatriëring van 122,5 ton goud.
Hongarije liet haar goud repatriëren die opgeslagen waren in de kluizen in London.
Volgens de World Gold Council heeft de Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) 187 ton goud aangekocht, wat het de grootste afnemer van goud is op de Russische centrale bank na.
De CBRT zou haar goudreserves nu terug hebben gehaald van zowel de VS, de Bank for International Settlements in Zwitserland als goud opgeslagen bij de centrale bank van Engeland.
Bronnen: Yenisafak, Sputnik, Kitco
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]