In de edelmetaal markten bestaat er zeker ook zoiets als een seizoensgebonden invloed.
We zijn dan ook al enkele maanden aan het wachten om je heel binnenkort een analyse toe te sturen van “een edelmetaal” waarvoor de beste periode van het jaar om te kopen, nu echt bijna aanbreekt…
Maar vandaag willen we nog even naar een andere markt kijken en iets vertellen over “voortschrijdend inzicht”.
In welke markt is het nu bijna normaal dat de prijs eens om de zoveel jaar compleet maal 25 gaat?
In geen enkele natuurlijk!
Maar bij Rhodium snappen we intussen al een tijdje HOE dat kan.
Heel eerlijk gezegd hadden we heel graag in 2017 geweten wat we nu weten (maar dat is altijd zo natuurlijk). In elk geval hadden we dan in deze nieuwsbrief nog veel vaker op de “Rhodium nagel” geklopt dan we nu al gedaan hebben.
Rhodium is de laatste jaren steevast de primus van de vijf edelmetalen die je via goud999 kan verhandelen. Een blik op de grafiek van dit jaar zegt genoeg:
Ook voor 2020 lijkt er nog heel wat positiefs te bewegen in de Rhodium markt.
Tot dusver was er immers nog geen tekort in de markt, maar zo’n tekort, dat wordt vanaf 2020 wel voorspeld.
Hoe kan dat?
Omdat de aanvoer van twee kanten kan gaan “stokken”, terwijl de vraag almaar toeneemt.
Iedereen die onze nieuwsbrief de laatste jaren las, die weet intussen waarschijnlijk dat er geen enkele Rhodium mijn in de wereld bestaat. AL de productie van Rhodium uit mijnen, komt uit de grond als bijproduct.
Dat maakt ook dat vraag en aanbod bij Rhodium enkel in evenwicht zijn met elkaar door zoiets als PUUR TOEVAL. De prijswerking die beïnvloedt het aanbod immers niet of nauwelijks.
Een “echt” evenwicht zal dus nooit voorkomen en Rhodium zal ofwel schaars zijn en dan zit de prijs in een stierenmarkt; ofwel is er ruim voldoende Rhodium op de markt en dan zal de prijs niet alleen dalen, maar ook blijven dalen…
Meteen het recept voor spectaculaire stieren- en berenmarkten.
De huidige stierenmarkt, die zit natuurlijk stevig in het zadel, de prijs mag nog bijna maal 2 om het vorige record te evenaren, maar wie zegt dat een koers boven 10.000 USD per ounce dit keer het eindstation zal zijn?
(laten we misschien starten met de eigenschap van stierenmarkten dat ze nieuwe records neerzetten en dan pas verder kijken)
Dat voorspelde tekort op de Rhodium markt in 2020, hoe ontstaat dat?
Allereerst zit de vraag overduidelijk in de lift. De nieuwe Chinese normen voor uitstoot, zorgen ervoor dat er steeds meer Rhodium “lading” per katalysator wordt gebruikt en er is simpelweg geen vervanging voor Rhodium beschikbaar, indien je de uitstoot van Stikstofoxiden wil beperken.
Maar er ontstaat voor Rhodium dus een “probleem” bij de aanvoer, eigenlijk zelfs niet op twee maar op drie plaatsen:
Bloomberg rapporteerde gisteren nog dat de Zuid-Afrikaanse mijnbouwers, goed voor ruim 70% van de wereld jaarproductie van Rhodium, volgend jaar hun productie meer dan waarschijnlijk NIET gaan vergroten, omdat de Platina markt nog niet in evenwicht is.
De bijproducten Rhodium en Palladium zijn dan wel bijzonder gewild, de mijnbouwers willen absoluut niet dat het “hoofdproduct” Platina, opnieuw onder druk komt. Zo bestaat ook de kans dat Platina (je weet wel, het metaal dat de laatste honderd jaar meer dan 90% van de tijd duurder was dan goud en vandaag op amper de helft van goud noteert), opnieuw in een echte stierenmarkt geraakt qua prijs.
Maar terug naar Rhodium:
Uit de mijnbouw komt er dus voorlopig geen heil op korte termijn (en helemaal al niet op lange termijn, maar dat is voor een volgende keer).
Een tweede beperking voor het aanbod van Rhodium is een klein beetje “inside info” die we vanuit de markt binnen kregen.
Naast de productie uit mijnbouw, is recyclage vanzelfsprekend ook een bron van Rhodium. Een katalysator die versleten is, die is meestal wel meer dan 50% van het edelmetaal “kwijt” dat in nieuwstaat aanwezig was, maar wat er dan nog in het toestel achterblijft, kan natuurlijk wel worden gerecycleerd.
Hier zit dus probleem nummer twee… De wereldwijde capaciteit om deze driewegkatalysatoren te recycleren, is compleet verzadigd. Weken wachten op analyse, verwerking en uitbetaling was al even standaard, op dit moment worden klanten ook effectief wandelen gestuurd. Er is geen industriële capaciteit op overschot voor de recyclage en er zal moeten worden geïnvesteerd om bijkomende capaciteit te organiseren in de komende jaren.
Het laatste probleem voor Rhodium in 2020, dat zijn “wij” eigenlijk… Het is ook geen nieuw probleem zoals de twee bovenstaande “issues”.
“Wij” zijn natuurlijk ook niet specifiek het probleem, het gaat over beleggers in het algemeen.
Beleggers hebben zowel in 2018 als in 2019 per saldo effectief afscheid genomen van Rhodium (net zoals bij Palladium trouwens).
In de plaats van een stierenmarkt waarin investeerders participeren en de prijzen omhoog duwen, zien we dus het omgekeerde. Beleggers zijn al minstens 24 maanden per saldo aan het verkopen en zo een bron van Rhodium voor de industrie. Ze verkopen dus simpelweg al meer fysiek Rhodium dan ze nog bijkopen.
Laten we hier even een voorspelling toevoegen: Wanneer de Rhodium prijs in de toekomst de 10.000 dollar per ounce zou (laten we voorzichtig blijven) overschrijden… Dan zullen beleggers wel opnieuw op de trein springen.
Vandaag kunnen we alleen maar blijven concluderen dat Rhodium in een echte stierenmarkt zit, de investeringsjongens (en meisjes) doen NIET mee!!!
Wie in Rhodium zit, die blijft dus een “contrarian”, zo hebben we dat eigenlijk ook graag.
Uiteindelijk blijft Rhodium natuurlijk een diversificatie in je spaarpot en niemand heeft een glazen bol… Maar dit is nu eens een stierenmarkt die, eigenlijk onbegrijpelijk, bijzonder weinig ruchtbaarheid krijgt.
ALS we naar een NIEUW RECORD gaan, dan is er vandaag nog meer dan 75% potentieel in prijs!
Rhodium aankopen, dat doe je best zonder de btw, dankzij een combinatie met opslag, 100% gealloceerd. Beschikbaar in LBMA gecertificeerde baartjes van ofwel 5 Ounce, 1 Ounce of zelfs de kleine baartjes van 1/10 Ounce.
goud999 betaalt dan de kosten voor verzekering en opslag gedurende de eerste 6 maanden na je aankoop.
bronnen: Johnson Matthey, Bloomberg, BusinessDay, BASF
P.S. Ben je stilaan op zoek naar een origineel cadeau voor de feestdagen?
We verzamelden onze tips van het moment HIER, neem zeker eens een kijkje!