De stijgende inflatie en de vraag naar veilige havens resulteerden in een buitengewone vraag naar fysiek goud in maart, waarmee de beste start van het jaar in meer dan twee decennia werd afgesloten voor de U.S. Mint.
In haar laatste verkoopgegevens meldde de U.S. Mint dat het 155.500 ounces van verschillende denominaties van haar American Eagle Gold munten heeft verkocht, een stijging van 73 procent ten opzichte van vorige maand. Het bleek de hoogste verkoop in maart sinds 1999.
Maart eindigde een solide kwartaal voor de vraag naar goud. De U.S. Mint verkocht tussen januari en maart 426.500 ounces goud, een stijging van 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Net als de maandelijkse cijfers, bleek dit het beste kwartaalresultaat in 23 jaar.
Volgens analisten zijn er twee factoren die de vraag naar fysiek edelmetaal aanwakkeren: inflatie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
De vraag naar zilver is het jaar weliswaar goed begonnen, maar daalde ten opzichte van de ongekende start van vorig jaar.
Uit de gegevens van de U.S. Mint blijkt dat er in het eerste kwartaal meer dan 7,5 miljoen ounces zilver zijn verkocht, een daling van 37 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
Kijkend naar de maandelijkse verkopen, verkocht de U.S. Mint 1,08 miljoen ounces, een daling van 73 procent ten opzichte van vorig jaar maart.
Richard Weaver, voorzitter van de Accredited Precious Metals Dealers en de Professional Numismatists Guild, gaf echter te kennen dat de vraag naar zilver veel hoger zou kunnen zijn, maar dat de vraag wordt beïnvloed door een gebrek in aanbod.
De United States Mint heeft 4 dagen geleden overigens haar 230-jarig bestaan gevierd. Het is een van de weinige federale agentschappen waarvan de taken specifiek worden genoemd in de grondwet, met artikel I, sectie 8 waarin staat: “The Congress shall have the power . . . To coin money”.
De huidige U.S. Mint werd opgericht middels de Coinage Act van 1792 en op 2 april 1792 door president Washington bekrachtigd. Deze eerste Coinage Act stelde de zilveren dollar in als de officiële munteenheid.
Vandaag de dag is de U.S. Mint de grootste muntfabrikant ter wereld. In het kalenderjaar 2021 produceerde het meer dan 14 miljard munten.
Het genereert inkomsten door de verkoop van munten aan de Federal Reserve Banks (FRB), numismatische producten aan het publiek en munten aan geaccrediteerde kopers gemaakt van edelmetalen.
De U.S. Mint heeft zes fabrieken. De fabrieken in Philadelphia en Denver produceren munten van alle denominaties voor circulatie. Beide faciliteiten produceren ook matrijzen voor het slaan van munten.
Alle beeldhouw- en graveerwerkzaamheden van munten en medailles worden uitgevoerd in de Philadelphia Mint faciliteit.
De productie van numismatische producten, waaronder munten met edelmetaal, vindt hoofdzakelijk plaats in de fabrieken in San Francisco en West Point. Alle vier fabrieken produceren herdenkingsmunten zoals toegestaan door de wet.
De United States Bullion Depository in Fort Knox bewaart en beveiligt de goudvoorraden van de Verenigde Staten. Administratieve en toezichthoudende functies worden daarnaast uitgevoerd op het hoofdkwartier van de US Mint in Washington, D.C.
Bronnen: Numismatic News, Kitco