Wat doet een valuebelegger? Die koopt iets wat 1 dollar waard is voor 0,5 dollar. Daarna wacht hij gewoon tot de koers van het aandeel of obligatie 1 dollar bereikt en daarna verkoopt hij.
Dat is weliswaar een bijzonder simplistische manier om de zaken voor te stellen, maar in feite komt het er op neer. Valuebeleggen wordt doorgaans als een vrij veilige beleggingsstijl voorgesteld omdat je een veiligheidsmarge opbouwt. Je koopt immers iets wat meer waard is dan op het eerste gezicht blijkt.
Je kan deze beleggingsstijl immers niet alleen doortrekken naar aandelen en obligaties, maar ook naar edelmetalen.
Want als je de balans van de Europese Centrale Bank bekijkt, dan is die helemaal niet aan het afbouwen, wel integendeel. De balans neemt hand over hand toe. Je weet dat de ECB goud op haar balans heeft staan, dus in zekere zin koop je nu een valuebelegging, want beleggers waarderen nog steeds onvoldoende het goud dat de ECB op haar balans heeft staan. Dat maakt de weg vrij voor een aanzienlijke waardevermeerdering van goud.
Bij zilver is dat net iets anders. Dat edelmetaal heeft immers een andere dynamiek dan goud. Zilver wordt immers ook gebruikt voor industriële toepassingen en dus minder een monetair metaal dan goud. Maar ook zilver beweegt mee op de golven van goud. Het is zelfs nog een veel kleinere markt dan goud. In die zin kan je zelfs zeggen dat zilver een turbo is op de goudprijs. Het beweegt veel sneller dan goud, zowel naar boven als naar beneden toe.
Je merkt het, beleggen in goud en zilver is op dit moment een echte valuebelegging. Je koopt iets wat beduidend meer waard is dan de eigenlijke koers doet vermoeden. In die zin is het niet alleen een belegging met potentieel, maar ook met een lager dan gemiddeld risico. Mooi meegenomen in deze extreem risicovolle tijden.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]