De centrale bank van Venezuela heeft bij een Londense rechtbank een juridische claim ingediend.
Daarmee wil het de Bank of England (BoE) dwingen het goud dat de BoE voor Venezuela in bewaring houdt, ter waarde van 1,02 miljard dollar, terug te geven aan de regering van Venezolaans president Nicolas Maduro.
De regering wil met de teruggave haar reactie op de coronaviruspandemie financieren, zo blijkt uit het ingediende document.
De claim volgt op een verzoek dat Venezuela in april deed aan de BoE om een deel van zijn goudreserves bij de bank te verkopen en de opbrengst naar de Verenigde Naties te sturen, ter ondersteuning van de coronavirusbestrijding van het land.
De Bank of England weigerde commentaar te geven op de claim. Ook de Venezolaanse centrale bank reageerde niet op een verzoek om commentaar.
Maduro wordt door Groot-Brittannië niet erkend als de legitieme leider van het land. Vandaar dat de BoE sinds 2018 de overdracht van 31 ton Venezolaans goud, dat bij de bank is opgeslagen, uit heeft gesteld.
De claim, ingediend bij een handelsrechtbank en gedateerd 14 mei, geeft aan: “The Venezuelan central bank seeks an order requiring BoE to comply with the proposed instruction”
Het bedrag, eenmaal overgemaakt aan het ontwikkelingsprogramma van de VN, zal volgens het document vervolgens worden gebruikt ter ondersteuning van de gezondheidszorg en om medicijnen en voedsel aan te kopen ter bestrijding van COVID-19.
Venezuela heeft tot nu toe 749 coronavirusgevallen en 10 sterfgevallen geregistreerd.
Het verkopen van de goudreserves van het land is een van de laatste mogelijkheden van de Maduro-regering in financiering nadat Amerika sancties op heeft gelegd.
Tel daarbij de ineenstorting van de olieprijzen en een verlammende quarantaine wegens het coronavirus bij op en de Venezolaanse economie lijkt op sterven na dood.
De BoE biedt diensten aan als bewaarder van goud voor verschillende landen.
In de afgelopen jaren hebben onder andere Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije en Turkije een deel van hun goudvoorraad teruggehaald naar eigen bodem, vanuit zowel Engeland als de VS.
Foto: Flickr