Een financier, die door de V.S. wordt beschuldigd van de ontwikkeling van de goud-voor-voedselhandel van Venezuela met Turkije, blijkt een gelijkaardig programma op te hebben getuigd met Iran.
De Colombiaan Alex Nain Saab Moran, die door Amerikaanse autoriteiten wordt beschouwd als een van de machtigste mannen die het regime van Nicolas Maduro steunen, reisde vorige maand naar Teheran met kaderleden van staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela.
Dat maakte deel uit van een overeenkomst waarbij Iran benzineadditieven, onderdelen en technici naar de Zuid-Amerikaanse natie stuurt in ruil voor goud.
Sindsdien hebben Venezolaanse ambtenaren zo’n 9 ton goud, ter waarde van zo’n 500 miljoen dollar, geladen op straalvliegtuigen in eigendom van de in Teheran gevestigde luchtvaartmaatschappij Mahan Air.
De logboeken van de vluchten tonen meer dan twaalf vluchten van Iran naar Venezuela de afgelopen maand.
Saab onderhandelde de deal met de Venezolaanse Minister van Olie Tareck El Aissami. De twee werkten eerder samen om de relatie met Turkije te versterken, waarbij in 2018 zeker 900 miljoen dollar aan goud richting Turkije ging.
Amerikaanse sancties hebben de toegang van zowel Venezuela als Iran tot het wereldwijde financiële netwerk ernstig beperkt.
Geld op buitenlandse rekeningen gelinkt met Caracas wordt vaak bevroren en datzelfde geldt voor geld dat gelinkt wordt met Teheran.
Nu Maduro’s bondgenoten in Moskou, Beijing en Ankara zich onthouden van grote financiële deals, ontpopt Iran zich tot een belangrijke nieuwe partner voor Maduro.
Vandaag de dag zijn voor het Venezolaanse-regime de enige betrouwbare inkomstenbronnen olie en goud. Ruwe olie was eerder goed voor meer dan 95 procent van de exportinkomsten van het land.
De recente prijsdaling van olie, in combinatie met Amerikaanse sancties, zorgen ervoor dat goud een steeds prominentere rol krijgt.
Het edelmetaal doet in de meeste valuta recordhoogtes aan en ook in dollars lijkt de goudprijs het record van tien jaar geleden langzaamaan te gaan doorbreken.
Er is de afgelopen maanden al zeker zes ton goud onttrokken uit de reserves van de Venezolaanse centrale bank.
Na de laatste opnames zou de centrale bank volgens bronnen nog steeds meer dan 80 ton goud in haar kluizen hebben.
Goudreserves betroffen begin vorig jaar echter nog 129 ton.
Een week geleden werd ook duidelijk dat Venezuela de Bank of England (BoE) heeft gevraagd om een deel van haar goudreserves te verkopen en de opbrengst naar de Verenigde Naties (V.N.) te sturen.
Reden tot verkoop van het Venezolaanse goud, dat de BoE voor het land aanhoudt maar sinds 2018 heeft bevroren, werd gegeven om te helpen met de bestrijding van het coronavirus in Venezuela.
Venezuela heeft decennialang een deel van haar goudreserves opgeslagen in kluizen van buitenlandse financiële instellingen, waaronder de Bank of England.
De BoE heeft sinds 2018 geweigerd om de 31 ton goud over te dragen aan de regering van president Nicolas Maduro.
Westerse landen weigeren namelijk Maduro te erkennen als de legitieme leider van het Zuid-Amerikaanse land.
Het totale Venezolaanse goud bij de Bank of England is tegen huidige prijs zo’n 1,7 miljard dollar waard.
Foto: Flickr