Terwijl de zilverprijs in juli begon aan een sterke stijging verdrievoudigde de Indiase zilverimport in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Opvallend, aangezien de zomermaanden geen sterk koopseizoen zijn geweest. De belangrijkste factor in stijging van die import is wellicht de stijging van de goudprijs.
De goudimport daalde liefst 55 procent in juli in vergelijking met een jaar geleden, tot een laagste niveau in drie jaar tijd. Dit terwijl de goudprijs juist een all time high aandeed.
Daarnaast werd de BTW op goud ook nog eens verhoogd, wat ervoor zorgde dat goud in India op slag nog eens 2,5 procent duurder werd.
De Indiase goudimport daalde in juli tot 37,8 ton. Dit terwijl dit dezelfde maand in 2018 nog 74,5 ton betrof. We zien echter het tegenovergestelde voor zilver.
Met de hogere goudprijs en de verhoging van de BTW blijkt, of wordt er verwacht, dat Indiërs overstappen op de aankoop van zilver.
De Indiase zilverimport verdrievoudigde tot 1.041 ton in juli, ten opzichte van 314 ton dezelfde periode vorig jaar. Bovendien was de Indiase zilverimport ook in juli 2017 vrij laag, op 327 ton.
De Indiase zilverimport was in 2018 goed voor bijna 30 procent van het totale mijnbouwaanbod wereldwijd.
Mocht de Indiase vraag dit jaar echt aantrekken geeft dat een “perfect storm” op de zilvermarkt. De Indiase importcijfers aangaande zilver van augustus mogen dus best goed in de gaten worden gehouden.
Van goud is in ieder geval duidelijk dat de importcijfers in augustus daalden met liefst 70 procent.
Wereldwijd wordt er ongeveer evenveel in fysiek zilver geïnvesteerd als in goud, 2,45 miljard ounces in vergelijking met 2,4 miljard ounces goud.
Naarmate de goudprijs hoger blijft gaan wordt zilver enkel aantrekkelijker voor de massa.
Zelfs wanneer zilver de 25 dollar per ounce bereikt is het vele malen betaalbaarder dan goud dat op bijvoorbeeld een 1.600 dollar per ounce koerst.
Dat blijkt eigenlijk ook wel uit de Indiase importcijfers van de afgelopen maanden.
Bronnen: Reuters, India Today
Foto: Flickr