Centrale banken voegden in de eerste 10 maanden van dit jaar 393 ton goud toe aan de reserves. Dat is flink meer dan geheel 2020, toen centrale banken wereldwijd “slechts” 255 ton goud aan de reserves toevoegden.
Met nog twee maanden te gaan dit jaar, en verschillende centrale bankgouverneurs positief over het eventueel meer bijvoegen van goudreserves in de toekomst, kan het geheel aan toevoegingen voor dit jaar wel eens uitkomen op bijna het dubbele van vorig jaar.
De afgelopen twintig jaar is de goudprijs aan een flinke opmars bezig, met een absoluut hoogtepunt in augustus 2020 boven de 2.000 dollar per ounce. Sindsdien is de goudprijs weer wat teruggevallen onder de 1.800 dollar.
In vergelijking: ronde de eeuwwisseling stond de goudprijs nog op zo’n 280 dollar per ounce. Dat betekend bijna een vertienvoudiging van de goudkoers.
Maar niet alleen de goudkoers steeg in die periode van zo’n 20 jaar tijd, ook het aantal reserves op de balansen van centrale banken werd flink verhoogd.
2020 was wegens de implicaties van het coronavirus op de supply chain in de laatste 8 jaar het minste jaar qua groei. Sinds 2014 kochten centrale banken tussen de 255 ton en 660 ton goud.
Vooral Rusland was in die voorgaande jaren een fervent koper, waar zij steevast op de eerste plek kwam qua aankopen. Nu zij haar reserves heeft weten op te krikken tot meer dan 20 procent van haar totale reserves houdt zij zich sindsdien wat afzijdig in toevoegingen.
Evengoed zijn de goudreserves van Rusland in oktober naar een nieuw record gestegen. De centrale bank van Rusland kocht in oktober, net als in juli en september, 3,1 ton goud. Daarmee komen de goudreserves van Rusland op 2301 ton goud.
Verder kocht de centrale bank van Kazachstan in oktober nog eens 5,6 ton goud. Kazachstan bezit nu 402 ton en staat net als Rusland en Turkije de afgelopen jaren maandelijks in de top tien aan landen met de grootste toevoegingen.
India kocht in oktober eveneens 2,8 ton goud aan en zag het totaal naar 747 ton stijgen. Mongolië kocht 3,2 ton goud aan.
De president van Servië, Aleksandar Vucic, gaf onlangs aan dat de centrale bank van het land van plan is om de goudvoorraad verder uit te breiden.
Servië heeft in ieder geval al haar goud laten repatriëren (37 ton). In 2020, gaf Vucic nog aan dat Servië een goudreserve bezit van 31 ton goud.
Bronnen: WGC, FX Street, See News
Foto: Flickr