De Australia and New Zealand Banking Group (ANZ), een van de grootste partijen actief in de goudhandel in Azië, heeft aangegeven dat het haar goudkluis in Singapore sluit.
Dit nadat het vorig jaar ook al haar aandeel in een goud-ETF, dat gedekt werd door fysiek edelmetaal, in de verkoop deed.
Bronnen geven tegen Reuters aan dat het onderdeel uitmaakt van haar plannen om het aandeel in edelmetaal-gerelateerde zaken af te bouwen.
De bank opende de kluis in 2013, waarbij het 50 ton goud kon herbergen – iets wat tegen huidige prijzen een waarde vertegenwoordigd van zo’n 2 miljard dollar.
Een woordvoerder gaf aan: “ANZ has suspended its physical precious metals custody service as it does not align to our business strategy at this time. This is a very small change in our precious metals and commodities business, which remains more broadly an important part of the ANZ Markets business”
Experts binnen de industrie geven aan dat de edelmetalen toch het grootste deel uitmaken van de opbrengsten van de gehele grondstoffentak van ANZ, geschat op 50 tot 80 miljoen dollar per jaar.
De sluiting van haar custody service maakt deel uit van een bredere herstructurering en consolidatie van de edelmetalen- en grondstoffentak bij ANZ, aldus bronnen vertrouwd met de kwestie.
ANZ is de derde grootste geldschieter van Australië en groeide zijn edelmetaalarm snel tussen 2000 en 2010, toen de goudprijs flink wist te stijgen.
Het specialiseerde zich daarbij in de export van Australisch goud naar India en China, ’s werelds grootste goudconsumenten.
Die groei werd ondersteund door een overeenkomst met de Perth Mint, een van de grotere goudraffinaderijen, waardoor ANZ het edelmetaal van de Perth Mint overzees mocht verkopen. Die overeenkomst beëindigde in 2016.
Bij de Perth Mint gaan de verkopen overigens lekker door. Goudverkopen in januari stegen met liefst 7 procent in vergelijking met december, van 29.186 ounces naar 31.189 ounces.
Ook de zilververkopen stegen flink, met 20 procent, op 828.854 ounces. De Perth Mint raffineert meer dan 90 procent van het nieuw gemijnde goud in Australië, ’s werelds grootste goudproducent ter wereld op China na.
Foto: Flickr