Wanneer is het tijd om zilver te verkopen?

Kopers van fysiek zilver, doen dat uiterst zelden voor de heel korte termijn, ze hebben immers bijna altijd een flink hoger koersdoel voor ogen bij hun aankoop.

Bijna niemand koopt dus zilver om het enkele weken later weer van de hand te doen.

Toch is het zeker aangeraden een plan te hebben. Wanneer en vooral in welke omstandigheden, is het in historisch perspectief het meest interessant om zilver weer te verkopen?

Het uiteindelijke rendement van een investering, wordt logischerwijs bepaald door zowel aankoop als verkoop. En aangezien we ons zo weinig mogelijk door emotie willen laten leiden, wanneer starten we dan met verkopen?

Misschien wanneer de belangrijkste verhouding met grote broer goud op een gunstige notering staat? In het ideaal geval zelfs op een zeldzaam gunstige notering?

Dat is de “beste” onafhankelijke scheidsrechter uit het verleden die wij kennen. Fundamenteel houdt het ook steek om de goudmarkt te gebruiken om de prijs van zilver “af te wegen”.

De verhouding tussen beiden kunnen we in een grafiek tonen als de goud/zilver ratio: De prijs van goud, gedeeld door de prijs van zilver.

Deze ratio geeft immers beter weer hoe “goedkoop” of “duur” zilver op een bepaald moment is, dan de prijs in euro of dollar uitgedrukt. Hoe hoger de goud/zilver ratio, hoe goedkoper zilver op relatieve basis is.

Een grafiek hiervan, geeft aan dat we ons vandaag nog niet echt druk moeten maken over dat verkopen. We staan nog aan de andere kant van het spectrum:


bron grafiek: www.goud999safe.com – 1995 tot 2022 – klik op de grafiek voor een grotere weergave.

Op moment van schrijven is zilver 87x goedkoper dan goud (ratio = vergelijking van “spot unallocated” goud en “spot unallocated” zilver).Aan 87 bevindt de ratio zich op een zeldzame hoogte, die eigenlijk in de laatste honderd jaar enkel voorkwam in 1940-19411991-1992 EN 2020. (De eerste twee periodes pasten niet meer op onze grafiek met data tot 1995).

In het jaar 2020 zie je duidelijk de hoogste notering op onze grafiek. De daling van de ratio na maart 2020, zorgde voor een stijging met 138% in de zilverprijs.
Het is die rally in prijs, die we ook al sinds augustus 2020 aan het “corrigeren” zijn. Duidelijk te zien aan het feit dat de goud/zilver ratio sindsdien weer ging stijgen, tot in de maand juli 2022.

Wanneer de goud/zilver ratio boven 80 noteert, zitten we dus historisch  in een heel zeldzame situatie. Al moeten we wel noteren dat die situatie de laatste 35 jaar vaker voorkomt dan in de gehele financiële geschiedenis van daarvoor.

Tijdens de afgelopen tweeduizend jaar, was de goud/zilver ratio gemiddeld immers een heel stuk lager dan vandaag, zilver was bijgevolg meestal gevoelig hoger gewaardeerd.
In het Romeinse rijk bijvoorbeeld, noteerde de ratio tussen 12 en 15 en in de middeleeuwen zagen we ook meestal noteringen tussen 12  en 16.

VERKOPEN:
Uiteindelijk willen we de goud/zilver ratio dus zien dalen en we willen al een punt bepalen waarop we willen starten met afbouwen van posities. Het voordeel van dit doel ruim op voorhand te stellen, is dat je je eigen emoties zo voor een groot stuk al hebt uitgeschakeld.

Nu zou het natuurlijk gemakkelijk schrijven en vooral redelijk spectaculair zijn, om bijvoorbeeld te “mikken” op een notering van 15 voor de goud/zilver ratio.

Dit was immers effectief heel lang alles behalve abnormaal EN dat geeft een vooruitzicht op echt spectaculaire rendementen.

Een beweging van 87 naar 15 voor de goud/zilver ratio bijvoorbeeld, kan je maar liefst 480% meer goud opleveren wanneer je zilver verkoopt. Bijna 6x zoveel als vandaag.

Toch gaan we dit zeker NIET als basis scenario voorop stellen! 

Fundamenteel is er namelijk ook één en ander gewijzigd. De rol van zilver in het financieel systeem is nu duidelijk anders. Waar zilver nog tot in de jaren 1950 zelfs, de rol van  geld vervulde, is dat vandaag niet meer het geval.
Zilver is ook niet meer aanwezig in de reserves van Centrale Banken, dat maakt het uiteindelijk meer speculatief dan goud. Goud is politiek, Zilver de vrije markt!

Vandaag zien we zilver vooral later vertrekken dan goud in stijgingen, goud vervolgens voorbij steken (goud/ziver ratio daalt) en dan achteraf veel sterker corrigeren dan datzelfde goud (goud/zilver ratio terug omhoog).

Wij sluiten voor de duidelijkheid een extreem lage notering van de goud/zilver ratio ook niet uit. Kijk bijvoorbeeld maar naar de extreem hoge notering van 2020, die hadden wij alvast ook niet voorzien!

Bovendien staat er “iets” te gebeuren met het gehele financiële systeem.

Na toch wel een aantal jaren fysiek zilver opbouwen, willen we de start van de omgekeerde beweging doen vanaf een haalbaar doel. Een notering die de laatste dertig jaar wel effectief regelmatig behaald werd. Als dit scenario werkelijkheid wordt, zal dat ook echt wel voldoende zijn!

We hebben op de grafiek hierboven namelijk onder de horizontale lijn op 87, nog twee andere blauwe horizontale lijnen getekend. Eentje op 50 en de andere op 30.

50  is een notering die we laatst in 2012 zagen en dit is “onze” lijn. Aan 50 kopen wij alvast geen zilver meer bij (goud is dan immers opnieuw interessanter) en start de omgekeerde beweging.

Vanaf vandaag gerekend, kan je aan 50 voor de goud/zilver ratio namelijk 74% meer goud kopen met de opbrengst van een zilver verkoop. Waarschijnlijk zullen wij op dat moment ook voor de “switch” gaan. Ons zilver dus effectief omruilen voor fysiek goud.

Wij verwachten tegelijkertijd NIET dat de goudprijs ter plaatse zal blijven trappelen. Wanneer de goud/zilver ratio daalt, stijgt zilver meestal gewoon sneller dan goud!

Dus als je in euro rekent, komt bij die 74% nog wel wat bij 😉

30 werd (net niet) bereikt in 2011. Toen was zilver gedurende enkele maanden enorm populair.
Helaas was dit natuurlijk op de top van de koersen (zoals altijd) en de investeerders die op het slechtst mogelijke moment kochten, staan vandaag nog op ongeveer 50% verlies. Gelukkig voor hen, kan het bij zilver soms snel gaan.
(hadden we al eens vermeld dat zilver vandaag nog heel goedkoop oogt?)

Maar een goud/zilver ratio van 30, of daar zelfs onder, is vooral iets dat NIET meer vaak voorkomt. Indien we dat halen op de middellange termijn, is dat een uitgelezen kans om te VERKOPEN!

De switch naar goud, levert je dan immers een indrukwekkende 190% extra goud op!

Zolang de goud/zilver ratio boven 50 noteert, blijft historisch gezien de kans open om een heel goede zaak te doen met fysiek zilver.

Aan- en verkopen van fysiek zilver, kan efficiënt en veilig via www.goud999safe.com