Zilver heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar het edelmetaal boekte vorige maand wel weer haar eerste maandelijkse stijging sinds mei dit jaar.
Een koopwoede onder kleine beleggers in februari deed de prijs stijgen tot een hoogste punt in acht jaar tijd, toen het volop in de belangstelling kwam te staan op een Reddit forum.
Die winsten zijn echter gestaag weggeëbd en het edelmetaal koerst nu zo’n 9 procent lager voor het jaar, waarmee het een van de slechtst presterende grondstoffen is.
De Federal Reserve heeft aangegeven dat het waarschijnlijk zal beginnen met het afbouwen van obligatieaankopen, wat de aantrekkingskracht van zilver zou kunnen verminderen.
Het afbouwen van de Fed en mogelijk lagere inflatieverwachtingen, het afzwakken van de door Covid veroorzaakte problemen met supply chains en de onzekerheid over hoe de energiekrapte deze winter de energietransitie zou kunnen beïnvloeden, zullen volgens Aakash Doshi – analist bij Citigroup, daarom een negatieve invloed hebben op zilver.
Of China daarbij een zachte landing zal maken na de huidige energiecrisis zal ook van cruciaal belang zijn voor de prijsvooruitzichten van zilver, omdat het edelmetaal meer afhankelijk is van de productieactiviteiten daar, voegde Doshi toe.
De bank verwacht dat zilver volgend jaar gemiddeld tussen de 19 en 20 dollar per ounce zal noteren, tegen een gemiddelde van 25 dollar voor dit jaar.
UBS Group AG rekent op 19 dollar voor de tweede helft van 2022, op potentiële uitstroom uit zilver-ondersteunde exchange-traded funds (de zogeheten zilver-ETF’s).
Toch zal de andere rol van zilver als belangrijke grondstof in zonnepanelen en elektronica de prijzen op de langere termijn waarschijnlijk laten stijgen.
Het industriële gebruik bereikt dit jaar waarschijnlijk een record, aldus het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Metals Focus. Zij voorspelt voor volgend jaar nog een grotere vraag en verwacht dat de prijzen in 2022 rond het gemiddelde van dit jaar uit zullen komen (25 dollar per ounce).
Bart Melek, global head of commodity strategy bij TD Securities gaf aan: “In the long term, there is a positive trend in demand as the world moves into carbon neutrality. This means a lot more silver is likely going to be used than it was before”
Ook de retailinvesteringen blijven sterk, vooral in de VS en Duitsland, aldus Philip Newman, managing director bij Metals Focus. Dat kan helpen om de verminderde belangstelling van institutionele beleggers te compenseren.
Het belang in zilver-ETF’s is dit jaar gedaald ten opzichte van het recordjaar 2021, hoewel het nog steeds hoog is in vergelijking met voorgaande jaren.
De algemene vooruitzichten voor zilver zullen uiteindelijk afhangen van het wereldwijde herstel na de pandemie, het monetaire beleid en daarnaast van hoe de koers van goud zich gaat ontwikkelen.
Foto: Flickr