Goud kent sinds begin dit jaar een stijging van 1.150 dollar per ounce naar een huidige 1.330 dollar per ounce. Afgelopen week tikte de goudprijs al even de 1.350 dollar per ounce aan.
In de laatste twee maanden is het edelmetaal met meer dan 9 procent gestegen en het kende dit jaar al een stijging van meer dan 16 procent.
Ondertussen koerst de goudprijs rond zijn hoogste punt in een jaar tijd.
En er lijkt nog meer in het vat te zitten, waar verschillende redenen voor te bedenken zijn.
Het beleggerssentiment voor goud lijkt de goede kant op te gaan. Door de recordhoogtes waarop aandelen nu staan, zijn beleggers steeds meer op zoek naar diversificatie.
Een goed teken voor het aloud vertrouwde goud.
Ook de verwachting van kleinere kans dat de Fed binnenkort de rentetarieven gaat verhogen, wegens een tegenvallende inflatie, geeft goud extra glans.
Ter daarbij een zwakkere dollar en het feestje is bijna compleet.
Maar daarnaast zijn er ook weer Indiase feestdagen in aantocht, wat de goudprijs bijna elk jaar in bepaalde periode hoger zette. Een periode die met september weer is aangebroken.
Daar waar in de waan van de dag vooral gepraat wordt over geopolitieke spanningen die goud een duw in de rug geven.
Anthony Allen Anderson, directeur bij edelmetalenhandelaar GSI Exchange, ziet vooral de oplopende spanningen rondom Noord-Korea en de verslechterende relatie met Rusland als positief teken.
Will Rhind, CEO van GraniteShares, dat net een ETF op de markt heeft gezet genaamd GraniteShares Gold Trust, denkt daar hetzelfde over met vooral ook een mogelijk conflict met Noord Korea als een van de variabelen die de goudprijs hoger zet.
De goudprijs kende een flinke spurt omhoog eind augustus nadat een Noord-Koreaanse raket over Japans grondgebied vloog, om uiteindelijk in de zee te belanden.
Toch mag dat zeker niet als voornaamste stuwende factor gezien worden.
Naast de bovengenoemde positieve factoren zijn er namelijk nog genoeg andere zaken die het edelmetaal positief beïnvloeden.
Zo is er bijvoorbeeld de aanhoudende vraag door zowel centrale banken als particulieren en ligt de piek in goudproductie hoogstwaarschijnlijk achter ons.
Dat betekent dat met aanhoudende vraag en een in de toekomst verminderde productie de prijs enkel hoger kan.
Bronnen: Forbes, Economic Times, ETF Trends, CNBC
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]