Verzekeringsmaatschappijen gaan chartervluchten die goud vervoeren dekken. Gisteren gaf de London Bullion Market Association (LBMA) aan dat met die chartervluchten goudtekorten in verschillende markten moeten worden voorkomen.
Doordat door de coronacrisis de meeste vluchten geannuleerd zijn is er nauwelijks vervoer mogelijk van goud, dat normaliter in het ruim van een passagiersvliegtuig wordt vervoerd.
Door een grote vraag naar fysieke levering van goud op de papieren Comex markt in New York zorgt dat voor de nodige problemen. Er zijn grote prijsverschillen te bemerken in de verschillende goudmarkten.
Handelaren vrezen dat het onmogelijk wordt om snel veel goud van Londen, het hart van de wereldgoudhandel, naar New York te vervoeren. De chartervluchten moeten dit probleem nu verhelpen.
Verzekeringsbedrijven zijn daarom begonnen met het dekken van het goud op die chartervluchten, om zo de supply chain te verlichten. Die chartervluchten zijn echter duur, vanwege de toegenomen concurrentie.
Ook handelaren in baren en munten hebben te maken met tekorten waarbij de vraag naar goud, dat van oudsher wordt gezien als veilige haven, versnelt naarmate de economische impact van het virus duidelijker wordt.
LBMA CEO Ruth Crowell: “Charter flights have now been approved by insurers in terms of shipping gold, a positive and significant development”
Naast de verstoring in het vliegverkeer, de grote vraag naar fysiek goud en het tekort daarvan in New York is ook het feit dat verschillende raffinaderijen hun deuren sloten vanwege het coronavirus een punt van zorg.
Wereldwijd drie van de belangrijkste raffinaderijen in Zwitserland, een land dat het belangrijkst mag heten in goudraffinage, zijn deze week daarom gedeeltelijk heropend.
Crowell geeft daarnaast aan dat ook de raffinaderijen in China zijn heropend en dat drie van ’s werelds grootste raffinaderijen in andere landen – de Rand Refinery in Zuid-Afrika, de Perth Mint in Australië en de Royal Canadian Mint – door hun regering erkend zijn als “essentiële bedrijven”.
Er lijkt dus genoeg raffinagecapaciteit, maar de uitdaging is zoals ook Crowell aangeeft, hoe het goud daar te krijgen waar de vraag het hoogst is.
En dat kan nog wel eens een duur grapje worden, ook terug te zien aan de goudprijs, die in dollars in New York deze week boven de 1.700 dollar per ounce geraakte.
Foto: Flickr / Bernal Saborio