Niemand weet precies de exacte timing van de volgende crash, maar dat die er aan zit te komen is een zekerheid. Dat schrijft ook Sam Dogen van Financial Samurai. Hij geeft enkele tips in voorbereiding voor de volgende crash.
Ten eerste is een mentale voorbereiding noodzakelijk. Er kan namelijk veel geld verdient worden terwijl de wereld in brand staat, maar het belangrijkste is om geen geld te verliezen.
Om ernstige verliezen te voorkomen moet je mentaal voorbereid zijn om de angst om de boot te missen te overwinnen. De psychologische mogelijkheid aanvaarden dat je winst zal missen om zo geen geld te verliezen is de enige manier.
Het is noodzakelijk om bij een volgende recessie op enigerwijze liquide te zijn. Op die wijze kunnen er koopjes worden gedaan op de bodem.
Als je veel geld wilt verdienen tijdens een recessie, zul je daarnaast meer risico moeten nemen. Een van de gemakkelijkste manieren om dit te bereiken is om ETF’s te kopen die profiteren van marktdalingen.
De VIX, de angstbarometer van de markt, is voor de korte termijn een interessante investering. Eerder dit jaar, toen de sluimerende aandelenmarkt wakker werd en de volatiliteit terugkeerde, verdubbelde de VXX Volatility ETF, dit terwijl de S&P 500 10 procent verloor.
Ook obligaties zijn een gewilde investering in tijden van nood. Wanneer de wereld in brand staat hebben beleggers de neiging om de veiligheid van de Amerikaanse staatsobligaties op te zoeken.
Uiteraard geeft Dogen ook goud als een voor de hand liggende keuze. Geen perfecte afdekking, maar zeker tijdens recessies kent het een historie van mooie stijgingen.
Ondertussen heeft de Amerikaanse Fed deze week weer de rente verhoogd, terwijl de Europese centrale bank (ECB) aankondigde langzaamaan te stoppen met haar opkoopprogramma. De rente liet zij ongemoeid zoals verwacht.
De Amerikaanse dollar kreeg hierdoor wederom een boost, terwijl de euro lager ging. Maar vooral opvallend ook is dat goud – dat mondiaal in dollars is genoteerd – niet lager ging. Het betreft dus de ultieme hedge tegen gevoerd monetair beleid.
Goud deed zelfs haar hoogste punt aan in vier weken tijd ondanks een sterkere dollar, dat nog altijd aan inflatie onderhevig is.
Op zijn minst een minimale blootstelling op enige wijze is aan te raden. Vooral met de zekerheid van een aankomende recessie, dat volgens Dogen vóór het einde van 2020 een waarschijnlijk scenario te noemen is.
Bronnen: Financial Samurai, Kitco
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]