Volgende stierenmarkt zal gedreven worden door beurscorrectie

Sprott

Nadat goud bijna de 1.300 dollar per ounce aandeed deze zomer stond de prijs afgelopen tijd weer onder druk.

Goud deed vorige week haar laagste punt aan op vier maanden tijd terwijl beleggers zich massaal op de aandelenmarkten stortten.

Sinds eind vorige week kwam daar weer een lichte kentering in. De goudprijs ging voor het eerst weer positief de week uit.

Peter Grosskopf, ceo bij de op de edelmetalen gerichte vermogensbeheerder Sprott, is nog steeds een grote goudbull.

Nu goud de afgelopen tijd behoorlijk aan waarde verloor, wegens de dreiging van mogelijke renteverhogingen door de Fed, ziet Grosskopf dit als de ultieme koopkans.

De gecoördineerde stijgingen in rente door centrale banken wereldwijd, in combinatie met het ogenschijnlijk ontbreken van een stijgende inflatie, zou er volgens Sprott voor kunnen zorgen dat aandelenmarkten en valuta’s onder druk kunnen komen te staan.

Grosskopf denkt dan ook dat de volgende push in goudprijs aangedreven zal worden door een correctie op de aandelenmarkten.

It’s a pretty safe bet that if equity markets start to look volatile and dangerous then a lot of money will flow into gold as a hedge to that

Aldus Grosskopf

Sprott ziet onder de juiste omstandigheden het potentieel dat de goudprijs tegen het einde van het jaar over de 1.400 dollar per ounce kan gaan. Dit tegenover een huidige 1.240 dollar per ounce.

Marc Faber, beter bekend als dr. Doom, gaf aan dat hij niet begrijpt waar dat negatieve sentiment ten opzichte van goud vandaan komt.

En verrek, het edelmetaal heeft dit jaar inderdaad redelijk goed gepresteerd.

Vorig jaar kende goud een stijging van zo’n 9 procent rond dezelfde tijd. Dit jaar staan we nog steeds op een huidige winst – sinds 1 januari 2017 – van 7 procent.

Ook volgens Faber betreft het nog steeds een prima moment om te accumuleren. Hij ziet goud vele malen hoger gaan dan huidige niveaus.

UBS geeft aan dat de omstandigheden voor goud er positief uitzien. Volgens de bank zijn er genoeg ondersteunende factoren en ze menen dan ook dat de bodem gezet is.

Tegelijkertijd bestaat een gebrek aan katalysatoren die sterk genoeg zijn om beleggers aan te sporen in goud te gaan. De urgentie ontbreekt.

Toch is de voortdurende stijging van goud, zoals Faber al aangaf, volgens George Gero, directeur bij RBC Wealth Management, een gezondere marktconditie dan een sprong omhoog in de prijs gedreven door een enkele gebeurtenis.

We kunnen dus beter hopen op een voortdurende stijging zoals die gaande is, dan een mogelijke stijging van de goudprijs mochten de aandelenmarkten klappen.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]