Volume CME handel in metalen gestegen met 32 procent

Het volume in de handel in metalen bij CME Group lag in juli gemiddeld op 503.000 contracten per dag, een stijging van 32 procent ten opzichte van juli 2015. Volume van goud futures steeg 41 procent tot 296.000 contracten per dag en het volume in zilver futures steeg zelfs 62 procent tot 74.000 contracten per dag.

Fysiek gesteunde goud ETF’s kenden de snelste stijging in groei sinds 2009. De SPDR Gold Shares, de grootste goud ETF, kende een netto-instroom van 12,2 miljard dollar aan het einde van de maand juni.

Ondertussen proberen zowel Reuters als de Wall Street Journal het edelmetaal zo onaantrekkelijk mogelijk te laten lijken. Vandaag werd er in de WSJ een artikel gepubliceerd waarin twee onderzoekers van Harvard beweren dat goud niet de hedge is waar beleggers zo in geloven.

Als goud een goede hedge tegen een recessie zou zijn, dan zou de prijs omhoog moeten schieten wanneer economische groei en consumptie dalen. Tussen 1836 en 2011 tonen zij echter geen correlatie, aldus de onderzoekers.

Zij wisten ook te achterhalen dat tijdens de 56 rampenperiodes die onderzocht werden – tussen 1880 en 2011 – goud gemiddeld slechts 2,1 procent per jaar was gestegen. Dat is niet veel beter dan in normale periodes, waarin het 1,5 procent wist te stijgen.

Echter corrigeerden ze daarbij ook voor inflatie. Een nogal onzinnig gegeven aangezien het tevens een hedge is tegen inflatie. Wanneer je goud gaat corrigeren voor inflatie neem je natuurlijk een grote reden weg om goud aan te houden.

Reuters blijkt graag hetzelfde te doen en lijkt goudbeleggers graag af te schrikken met een Aziatisch horrorverhaal. Zij geeft aan dat de markt niet lijkt in te calculeren dat de Aziatische vraag – door grootverbruikers China en India – drastisch gedaald is.

China’s vraag naar goud voor juwelen zakte tot 83,8 ton in het tweede kwartaal van 2016, een daling van bijna 36 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en 24,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, volgens gegevens van adviesbureau GFMS.

De situatie in India ziet er niet veel beter uit aldus Reuters. Import daalde in juli voor de zesde maand op rij volgens GFMS, Reuters eigen adviesbureau. Vorig jaar was de totale vraag naar goud in India voor sieraden 674,5 ton, maar de eerste helft van 2016 is dat slechts 142,1 ton.

In dat opzicht nam de vraag af maar centrale banken blijven lekker aankopen. Met overheden die er alles aan doen om haar inwoners het moeilijk te maken goud te kopen, door extra belastingen of door andere beleidsmaatregelen, mag het niet verwonderlijk genoemd worden dat er een grotere afname in goudconsumptie is.

In India duurde de staking door juweliers wegens een extra belastingverhoging niet voor niets zo lang. Een gegeven dat absoluut op de vraag drukte. Het wilt echter niet zeggen dat de vraag per se minder was, men was het simpelweg niet eens met de “confiscatie” door de overheid waardoor de hele markt stil kwam te liggen.

Een klein kijkje in de fysieke goudkeuken in de VS biedt ook genoeg duidelijkheid: de vraag naar fysiek goud gaat door het dak. Vraag blijft natuurlijk waarom dat voor de bekendere nieuwsoutlets zo’n probleem is.

Bronnen: Platts, Reuters, WSJ, ETF Trends

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]