Een voormalig JPMorgan Chase edelmetaalhandelaar blijkt schuld te hebben gepleit voor het zogeheten “spoofen” van edelmetaalmarkten. Daarbij impliceert hij dat hij dit spoofen geleerd heeft van senior collega’s bij de bank.
Spoofing impliceert het plaatsen van een order om die vervolgens snel te annuleren om zo de markt op het verkeerde been te zetten en daarvan geldelijk te profiteren.
De 36-jarige John Edmonds pleitte schuldig aan ten minste een aanklacht van spoofing. Edmonds leerde die praktijk van “meer senior traders” bij de bank, zo blijkt uit de documenten.
De strategie werd volgens hem vervolgens honderden malen herhaald met kennis en toestemming van zijn directe supervisors.
De aanklachten tegen Edmonds geven weer dat hij samenspande met andere werknemers bij de bank in New York. Daar manipuleerde hij goud, zilver, platina en palladium termijncontracten, verhandeld op de beurzen in eigendom van de CME Group.
JPMorgan, een van de grootste edelmetaalhandelaren ter wereld, wordt niet impliciet genoemd in die gerechtelijke documenten.
Het spoofen deed zich voor tussen 2009 en 2015. Volgens Edmonds’ LinkedIn-pagina werkte hij op dat moment toch echt bij JPMorgan. De bank weigerde zelf commentaar te geven.
Brian Benczkowski, hoofd van de criminele divisie van het justice department: “The criminal division is committed to prosecuting those who undermine the investing public’s trust in the integrity of our commodities markets through spoofing or any other illegal conduct”
In januari veroordeelde de CFTC al Deutsche Bank, UBS en HSBC met boetes ten bedrage van 46,6 miljoen dollar voor het zogeheten “spoofen” van de edelmetaalmarkten.
Met andere woorden: de banken hebben toegegeven de edelmetaalmarkten te manipuleren, maar in plaats van bepaalde mensen verantwoordelijk te houden komen de bankiers ermee weg door een boete te betalen.
Een gegeven wat we ook steeds vaker tegenkomen in Nederland, waar ING laatst enkel een boete kreeg ter waarde van 775 miljoen euro wegens vier witwaszaken.
De CFTC doet al sinds 2007 onderzoek naar manipulatie van de edelmetaalmarkten. Maar dat wat oud CFTC-gediende Bart Chilton niet voor elkaar kreeg: het aantonen van het manipuleren van de edelmetaalmarkten, wordt tegenwoordig door de banken zelf bewezen. Uiteraard tegen de nodige strafvermindering.
Overigens kan in dit geval Edmonds 30 jaar cel krijgen. De kans dat dit gebeurd is hoogst onwaarschijnlijk, aangezien hij nu met het ministerie van justitie meewerkt om manipulatie door andere entiteiten aan het licht te stellen.
Bronnen: Financial Times, CNBC, Volkskrant, Goudhub
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]