Wat heeft het opgeleverd?

Precies een jaar geleden berichtten we over de record uitgifte van de Belgische staatsbon in september 2023, die maar liefst 22 miljard euro opbracht. (ons artikel van 4 september vorig jaar kan u hier nog terugvinden)

In dat artikel concludeerden we:

‘Al bij al kunnen we best nog wel begrip opbrengen voor de spaarders die beslisten in te tekenen op de staatsbon. Maar wanneer we wat verder kijken naar de huidige economische en vooral financiële situatie, vinden we goud zonder twijfel een superieure keuze voor het beschermen van ons vermogen.’

Nu de staatsbon vandaag op vervaldag komt, is het tijd om de balans op te maken.

Rendement versus Inflatie:

De staatsbon bood een bruto rente van 3,30%, wat neerkwam op een netto rendement van ongeveer 2,81% na aftrek van de gereduceerde roerende voorheffing van 15%.

De officiële inflatie in België over dezelfde periode (augustus 2023 tot augustus 2024) bedroeg 2,86%.
Echter, volgens de Europese berekeningsmethode van inflatie via de HICP, was onze inflatie zelfs nog 4,50% voor augustus 2024.

De conclusie is dus duidelijk: ondanks de hogere rente van de staatsbon versus een spaarrekening, hebben spaarders nog steeds koopkracht verloren.

Het Eindspel gaat over schuld:

Het kopen van staatsbons is, net zoals het aankopen van obligaties of intekenen op termijnrekeningen, beleggen in de schuld van een ander.

In het geval van de staatsbon is de Belgische overheid verantwoordelijk voor terugbetaling.

Wij benadrukken vaak, misschien tot vervelens toe, dat de wereld met te veel schulden kampt – zoveel dat deze niet meer volledig terugbetaalbaar zijn.

Beleggen in de schuld van een ander zal per saldo steeds verlies moeten opleveren, met het “Eindspel” als grote finale.

Met de staatsbon is de intekenaar er wel in geslaagd het verlies te beperken! In België en Nederland samen, staat er ook nog meer dan 600 miljard euro gewoon op spaarrekeningen!

Al dat geld, samen met de enorme kapitalen op vastrentende beleggingen, staat vandaag voor een enorme uitdaging.

Goud als Alternatief:

Terwijl spaarders het laatste jaar nog maar eens koopkrachtverlies moesten slikken, steeg de goudprijs in euro met 25,1% (03/09/2023 – 03/09/2024).

Staar u echter niet blind op dat percentage, als de goudprijs ‘slechts’ 10% was gestegen hadden wij nu net hetzelfde geschreven. Het allerbelangrijkste voor ons, is dat goud de ‘anti-schuld’ is.

Analisten die nog onvoldoende over goud hebben nagedacht, vermelden wel eens dat goud geen rente opbrengt (alsof dat een nadeel is).

Wij vinden het feit dat goud geen rente opbrengt juist het grootste voordeel van goud. U heeft uw goud namelijk in eigen bezit (veilig bewaard bij goud999safe); rente ontstaat pas wanneer u iets uitleent. (bedenk hoe cash geld ook geen rente opbrengt).

Goud blinkt vandaag in elk geval al uit in stabiliteit, en dit proces is naar alle waarschijnlijkheid nog maar net begonnen.

Conclusie:

In een klimaat waar inflatie uw spaargeld blijft ondermijnen, is goud de superieure keuze voor vermogensbescherming. Bij het Eindspel hoort immers ook een herwaardering van de goudprijs.

Merk ook op dat goud geen ‘alles of niets’-verhaal is!

De conservatieve spaarder die ‘slechts’ 20% van zijn/haar vermogen in fysiek goud aanhield het afgelopen jaar (en 80% op een spaarrekening of in de staatsbon), is er wel in geslaagd om zijn/haar koopkracht te bewaren.

Overweeg dus om fysiek goud het juiste gewicht te geven in uw portfolio.

De makkelijkste manier om in alle vertrouwen en efficiënt fysiek goud aan te kopen, is via een goud999safe-account.

Bescherm uw vermogen tegen de uitdagingen van vandaag en die van morgen!

Tot binnenkort!
Het goud999safe team

P.S. Eindspel?
Vandaag bijna exact 4 jaar geleden publiceerde Maarten Verheyen zijn Eindspel documentaire. Bekijk deze docu hier nog eens op Youtube.