Weer die verdomde derivaten

Het waren de derivaten die in 2008 het financieel systeem op de grondvesten deed daveren en ongekende overheidsinterventies op gang brachten.

De CDO’s en de credit default swaps sloegen enorme gaten in de balansen van financiële instellingen.

Toen de Russen Oekraïne binnenvielen en de gasprijzen 10 tot 20 keer overkop gingen, hadden plots diverse energiebedrijven een bail-out nodig.

Zij hadden de energieprijzen ingedekt via derivaten en moesten gezamenlijk met 1.500 miljard euro aan extra waarborgen over de brug komen om die contracten te eerbiedigen.

Opnieuw moesten overheden interveniëren en energiebedrijven ondersteunen via leningen, garanties of zelfs complete nationalisaties. Duitsland werd noodgedwongen eigenaar van Uniper en stopte het bedrijf inmiddels al 60 miljard euro toe.

En recent in het Verenigd Koninkrijk werd de Bank of England gedwongen om pensioenfondsen een helpende hand te bieden. Zij hadden namelijk via derivaten extra rendement gezocht in renteproducten en zagen de verliezen exploderen toen de rente snel begon op te lopen.

Zoals ik eerder al schreef: ​​“Zonder interventie van de Bank of England zouden pensioenfondsen in faling zijn gegaan”.

Altijd maar weer die verdomde derivaten die ons op de rand van de afgrond brengen.

In 2008 waren we het erover eens dat het toch compleet belachelijk is dat banken kunnen speculeren met onze spaargelden maar in 2022 gebeurt het nog steeds en moeten zelfs pensioenfondsen een bail-out krijgen omdat ze ongehoorde risico’s namen met onze pensioengelden.

Dat we het laatste nog niet gezien hebben met derivaten, is een makkelijke voorspelling. En dat verliezen in de derivatenmarkt toegedekt zullen worden met vers geprinte valuta eveneens.

De problemen bij de Britse pensioenfondsen moeten ons doen nadenken.

De grootste derivatenmarkt zijn namelijk de interest rate derivatives. Deze markt is volgens de Bank for International Settlements $475.000 miljard groot. Dat is ruwweg zes keer het mondiale BNP.

Deze derivaten worden gebruikt om renterisico’s te beheren. Gewoonlijk gaat het om partijen die zich zo willen indekken tegen een stijgende rente.

Maar als iedereen zich wil indekken tegen een stijgende rente, wie staat er dan aan de andere kant van deze trade? Wie betaalt je uit wanneer de rente effectief stijgt?

Het is een simpele vraag maar het antwoord is dat allerminst. Ik volg deze markt al vijftien jaar met de nodige aandacht op en ik heb in die tijd nooit iemand gevonden die het mij kan uitleggen.

Nu de rentes overal stijgende zijn, gaan we het antwoord misschien toch nog te horen krijgen. De verliezen in deze markt moeten ondertussen gigantische proporties hebben aangenomen en deze zullen vast wel ergens opduiken.

 

Fysiek edelmetaal daarentegen, heeft geen tegenpartij!