De goudprijs daalde deze maand met liefst 200 dollar. De Amerikaanse bank Wells Fargo ziet dit als een goede koopkans na een langverwachte correctie.
Voor september was de Amerikaanse dollar in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, waardoor goud naar nieuwe recordhoogtes steeg.
De kracht van de Amerikaanse dollar is in de afgelopen weken juist de reden geweest achter die recente daling van goud aldus John LaForge, hoofd real asset strategy bij de bank.
De correctie van de edelmetaalprijs is erg positief, zeker nadat het haar vorige recordprijs in 2011 had overschreden en de koers in augustus tot boven de 2.070 dollar per ounce steeg.
LaForge: “Now we’re buyers of gold. After a great seven-month run, gold cooled off in August and September. Gold spot prices today sits about $200 lower than its all-time high of $2,075 per ounce set in August”
La Forge geeft in een rapport afgelopen maandag aan dat goud sinds 1980 slechts vijf keer een rally heeft gezien in zo’n korte tijd, waarbij het meer dan 37 procent steeg.
Dit soort stijgingen zijn moeilijk vast te houden en een daling van het edelmetaal was dan ook zo goed als onvermijdelijk.
Wells Fargo’s optimistische kijk op goud is daarbij onveranderd gebleven. In juli gaf Wells Fargo een voorspelling voor goud van 2.200 tot 2.300 dollar per ounce tegen het einde van volgend jaar.
Met een huidige koers van minder dan 1.900 dollar per ounce is er met andere woorden genoeg opwaarts potentieel. Ook volgens TD Securities kunnen de edelmetalen weer dra hoger.
Met onzekerheden rondom de Amerikaanse verkiezingen, de coronapandemie en mogelijkheid tot verdere monetaire stimulering van economieën ziet de toekomst voor goud er goed uit.
TD Securities: “The secular bull market in precious metals is still intact”
Clem Chambers van InvestorsHub denkt er op de korte termijn anders over. Hij is 65 tot 70 procent zeker dat er een grote verkoopgolf komt, waarbij aandelen met gemak 25 procent kunnen dalen.
Hij heeft op het moment dan ook al zijn bezittingen in cash. Wanneer die daling inzet is hij van mening dat er wederom zo veel margin calls komen dat alle markten flink lager gaan, ook goud.
Chambers beschrijft eenzelfde scenario als maart dit jaar, toen alle activa in vrije val geraakten na de uitbraak van de coronapandemie.
Onder normale marktscenario’s, waarbij een grote marktverkoop niet wordt verwacht, zou Chambers portefeuille bestaan uit 33 procent cash, 33 procent aandelen en 33 procent goud en cryptovaluta.
Bronnen: Kitco, Wells Fargo
Foto: Flickr