De Wereldbank verwacht in 2021 geen grote prijsbewegingen van goud, omdat de markt dit jaar, volgens haar laatste grondstoffenrapport, buitengewone winsten heeft geboekt.
De goudprijs zit vast in een consolidatiepatroon met een koers rond de $1.900 per ounce. De Wereldbank merkt op dat de koers in het derde kwartaal met 12% is gestegen, het achtste achtereenvolgende kwartaal aan stijgingen.
Analisten van de Wereldbank: “Prices are expected to average 27.5% higher in 2020 and remain broadly stable in 2021 as the global economy recovers”
De analisten merkten op dat de markt voor edelmetalen nu volledig wordt gedreven door de beleggingsvraag, die dit jaar tot historische niveaus is gestegen.
De vraag van beleggers is meer dan genoeg geweest om de slechte sieradenverkoop en het gebrek aan belangstelling van centrale banken te compenseren.
Een andere gerenommeerde wereldwijde financiële instelling, het Internationaal Monetair Fonds, kwam halverwege oktober eveneens met nieuws.
Managing director Kristalina Georgieva kondigde aan dat de wereld “een nieuw Bretton Woods-moment moet aangrijpen“.
Dit als verwijzing naar het beroemde akkoord van 1944 in New Hampshire, waarbij de Amerikaanse dollar officieel als wereldwijde reservevaluta werd ingevoerd.
Maar elke reservevaluta ter wereld die ooit heeft bestaan is uiteindelijk tot nul gereduceerd. Het IMF insinueert nu voluit dat ook de dagen van de dollar geteld zijn.
Als de doodsklok officieel klinkt zal dat ongetwijfeld als een schok voor de wereld komen, ondanks duidelijke aanwijzingen dat dit moment er aan zit te komen.
Er zijn daarbij enkele manieren om portefeuilles te beschermen. De dollar zou “geshort” kunnen worden, maar dat is een riskante onderneming want daarvoor is de timing van de invoering van een nieuwe wereldwijde valuta onbekend.
Men zou een hefboom kunnen nemen op andere valuta’s, met name de Zwitserse frank, de Japanse yen en de Singaporese dollar (een proxy voor de Chinese yuan). Maar ook hier de kwestie van timing.
Een betere strategie, aldus voormalig hedge-fund research analist Jeff Opdyke: zorg dat je goud in bezit hebt!
Hoe het nieuwe Bretton Woods-moment er ook uit komt te zien, goud zal de domino-effecten voelen, aldus Opdyke.
Misschien vanwege het feit dat goud een onderdeel gaat uitmaken van een nieuwe reservevaluta of misschien omdat beleggers panikeren wanneer zij inzien dat de status van de dollar als reservevaluta tanende is.
Wellicht is dat ook de reden waarom de beleggersvraag dit jaar zo groot is. Waarom zou dat volgend jaar dan eigenlijk anders zijn?
Foto: Flickr