De goudprijs zal dit jaar volgens de Wereldbank (WB) een daling zien van 2 procent.
In haar “April Commodity Markets Outlook” geeft zij aan dat redenen daarvoor te vinden zijn in de renteverhogingen door de Fed en de verminderde interesse voor goud als veilige haven.
Opmerkelijk gezien het feit dat, tijdens de laatste drie renteverhogingen door de Fed, goud juist aanzienlijk steeg en het veilige haven aspect recentelijk mag worden genoemd.
Hoe dan ook schat de WB in dat in 2017 de goudprijs zal dalen tot gemiddeld 1.225 dollar per ounce.
In 2018 zal dat verder dalen tot 1.206 dollar per ounce om in 2019 de 1.187 dollar aan te doen en in 2020 de 1.169 dollar per ounce zal bedragen.
Daarmee heeft zij, tot op de dollar nauwkeurig, een bijzonder gedetailleerd oog.
In 2030 ziet de WB de goudprijs op de 1.000 dollar per ounce staan.
Consistent is zij overigens niet, in januari voorspelde de WB nog een 8 procent daling tot 1.150 dollar per ounce in 2017.
Zij heeft haar visie dus bijgesteld.
Daarnaast geeft zij ook “opwaartse risico’s”.
Onder meer dat geopolitieke spanningen groter zouden kunnen worden, wellicht sterker dan verwachtte fysieke vraag in China, vertragingen in de te verwachten rentetarieven en een mogelijk tekort in aanbod.
“Neerwaartse risico’s” betreffen een sterkere economische groei, sneller dan verwachte stijging van de Amerikaanse rentetarieven en een zwakker fysieke vraag.
De fysieke vraag naar goud is volgens de WB nog steeds zwak, aldus het rapport, waarin vooral de afnemende Chinese belangstelling voor consumptiegoud (juwelen) wordt onderstreept.
Wereldwijde aanbod in goud afkomstig van mijnbouw blijft volgens WB daarentegen stijgen, gedreven door de lagere productiekosten.
“Gold mine supply, on the other hand, is continuing to advance, driven by lower costs”
Het betreft een voorspelling, dat snap ik, maar dit is een regelrechte leugen.
Volgens de World Gold Council is er sprake van een vlakke productie. Zowel in 2015 als 2016 werd er ongeveer 3.235 ton goud geproduceerd.
Het laatste half jaar kende de productie volgens research en consultantbedrijf GFMS (Thomson Reuters) een afname. Dan kan het mijnaanbod niet “blijven” stijgen. Het zal eerst moeten gaan stijgen.
Wel was er meer sprake van recycling in goud wegens de hogere goudprijs. Daardoor kwam er in 2016 180 ton meer goud op de markt, waardoor het aanbod steeg met 5 procent.
Andere edelmetalen zullen het volgens de WB gelukkig beter doen. Voor zowel zilver als platina voorziet zij, voornamelijk door een sterke industriële vraag, de prijs toenemen met 1 procent.
Zijn we het toch nog ergens lichtelijk over eens.
Bronnen: Kitco, Market Watch, World Gold Council
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]