Niet enkel China en India gek op goud

Goud noteert boven de R18000 / oz in Zuid-Afrika, dat geeft een stijging van 11 procent over twee weken tijd. Gekeken naar het verleden zijn er in Zuid-Afrika nauwelijks aandelen- en pensioenfondsen te vinden die de afgelopen 10 jaar beter presteerden dan goud. Toch houd de financiële sector en de mainstream media er nog steeds een overwegend negatieve mening op na.

Ook de Russische roebel en de Hong Kong dollar staan op een meerjarig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Problemen onder al deze valuta’s onderstrepen de ernstige spanningen op valuta markten. En die situatie speelt enkel goud in de kaart als veilige haven, want wat als zelfs de dollar geen zekerheid meer biedt?

Er is een grootschalige verhuizing gaande van het edelmetaal van west naar oost, met India en China in het bijzonder. In november bleek volgens UBS dat Zwitserland voor het eerst in een jaar tijd netto goud exporteur was; 37 procent van die zendingen gingen naar China en Hong Kong, terwijl maar liefst 48 procent naar India werd verscheept.

Ook in Thailand zijn ze op de hoogte. Thaise koopjesjagers zijn al tijden druk in de weer om zoveel mogelijk goud binnen te harken nu de goudprijs nog laag staat. Net als de rest van Azië – dat goed is voor meer dan 60 procent van wereldwijde goudafname – is de Thaise goudmarkt een booming business.

De vraag naar het edelmetaal is daarnaast aan het versnellen in Thailand, waar goud historisch wordt beschouwd als een manier om welvaart te behouden en waar het gezien wordt als ultiem geschenk.

Goud daalde de afgelopen 3 jaar flink, het zakte meer dan 40 procent sinds haar top in 2011. Maar edelmetaalprijzen zijn sinds begin dit jaar weer aan het klimmen, ondertussen staat het op een winst van bijna 4 procent. Ook activa in exchange-traded funds (goud ETF’s) kennen sinds begin januari een stijging van meer dan 3 procent.

Huidige onrusten op de financiële markten versterken de vraag naar veilige havens zoals goud, maar zelfs daarvoor was geheel Azië al druk in de weer.

Volgens gegevens van het World Gold Council was India’s en China’s goudverbruik in het derde kwartaal met 13 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Nog voordat prijzen stegen was ook Thailand al goud in aan het slaan. Overheidsgegevens tonen aan dat aankopen in de eerste 11 maanden van 2015 met 7 procent waren gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Thailand lijkt daarmee rap te volgen in de voetsporen van de Aziatische grootmachten in de goudmarkt.

Bronnen: Bloomberg, Kitco, Silver Doctors

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]