Westerse institutionele en private beleggers blijven fors speculeren in papieren goud. Ondertussen blijven kopers in Azië het echte fysieke goud opkopen, dat in tegenstelling tot de papieren variant een beperkte aanvoer heeft.
Deze stromen van fysiek goud zijn ondertussen al een hele tijd aan de gang. Het is eigenlijk zelfs te beschouwen als een trage en stille bank run op de fysieke goudmarkt.
Het is ook een teken aan de wand: het fractioneel bankiersysteem begint stilaan uit zijn voegen te barsten. Houders van claims op fysiek goud zullen niet aarzelen om deze claims om te zetten in fysiek goud. Sinds de vroege jaren 2000 is er een continue en zeer grote flow geweest van fysiek goud van west naar oost. Zo heeft sinds 2001 India maar liefst 11.000 ton goud geïmporteerd. Dit geïmporteerde goud is voor het grootste deel in India gebleven.
Ook heeft China sinds 2001 meer dan 7000 ton goud geïmporteerd. Aangezien export van goud verboden is van de Chinese goudmarkt, kan dit goud het Chinese vasteland niet verlaten. Bovendien heeft de Chinese centrale bank te kennen gegeven dat de goudholdings sinds 2001 met maar liefst 1400 ton zijn toegenomen. Dat is goud dat de People’s Bank of China uitsluitend koopt op internationale goudmarkten in de vorm van staven voor de groothandel.
Op de wereldwijde goudmarkt komen oosterse kopers van fysiek goud overeen met de mensen die hun geld opnemen van een bankrekening bij een retailbank. Ze kiezen namelijk eieren voor hun geld en steken hun geld liever in een actief dat volledig buiten het banksysteem staat.
We kunnen ons afvragen wat de reële prijs zou zijn van fysiek goud indien er geen onderdrukking zou zijn door het fractioneel bankieren en de onbeperkte papiermarkt.
In de geschiedenis is goud steeds het ultieme geld geweest en de ultieme store of value. Tot 1971 was fysiek goud het onderpand voor het internationale monetaire systeem. Het is dus nog steeds aangewezen om de waarde van goud af te meten aan de waarde van valuta’s en de waarde van de uitstaande schuld.
Dan komen we uit op een goudprijs van… 68.000 USD!
Zelfs aan een dekking van 40%, die in het verleden courant was, zou dit een goudprijs impliceren van maar liefst 27.000 USD. Dit alles toont aan in welke mate de goudprijs nog steeds enorm ondergewaardeerd is.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]