De vraag naar goud trok aan in het tweede kwartaal van dit jaar, maar het was niet genoeg om de zwakte van het begin van het jaar ongedaan te maken, zo blijkt uit het laatste onderzoek van de World Gold Council (WGC).
In haar kwartaalrapport “Gold Demand Trends” geeft de WGC aan dat de wereldwijde vraag naar goud in het tweede kwartaal in totaal 955,1 ton bedroeg, vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.
Het rapport merkte echter op dat als gevolg van een teleurstellende start in het eerste kwartaal, de totale vraag naar goud daalde met 10 procent in de eerste helft van dit jaar.
Hoewel de goudvraag in de eerste helft van het jaar sterk daalde geeft Juan Carlos Artigas, hoofd research bij de WGC, aan dat beleggers naar het bredere plaatje moeten kijken.
Artigas: “Net-net, we are still in a positive investment territory. Nothing we have seen in the second quarter and the first half of the year would suggest a shift in the broader market trends”
In het rapport staat dat de goud-ETF-markt in het tweede kwartaal een instroom zag van 40,7 ton, waardoor de vraag in de eerste zes maanden van het jaar met meer dan 129 ton is gedaald.
De vraag naar ETF-beleggingen is sterk gedaald in vergelijking met de instroom van 427,5 ton in het tweede kwartaal van vorig jaar.
De wereldwijde vraag naar goudbeleggingen bedroeg in totaal 283,9 ton, een daling van 52 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020.
Terwijl de ETF-vraag matig was bleef de vraag naar goudbaren en gouden munten gezond gedurende het tweede kwartaal, met een stijging van 243 ton.
Dat betreft een stijging van 56 procent ten opzichte van vorig jaar, maar ook een daling van 30 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
Daarnaast was er een aanzienlijke verbetering te zien in de sieradensector. Volgens het rapport bedroeg de wereldwijde vraag naar gouden sieraden 390,7 ton, een stijging van 60 procent ten opzichte van vorig jaar.
De totale vraag voor de eerste helft van het jaar bedroeg echter 873,7 ton, een daling met 17 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.
Met betrekking tot de twee belangrijke regionale sieradenmarkten vermeldt het rapport dat de vraag naar gouden sieraden in China in het tweede kwartaal is gestegen tot 147 ton, een stijging van 67 procent ten opzichte van vorig jaar.
India kende een stijging van 25 procent ten opzichte van de extreem lage vraag van vorig jaar. De vraag in India bedroeg in de eerste helft van het jaar 157,6 ton, 46 procent minder dan in de eerste helft van 2019 en 39 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.
Een belangrijk lichtpuntje op de goudmarkt was de hernieuwde vraag van centrale banken. Volgens het rapport kochten centrale bank 333 ton goud op in de eerste helft van 2021, 39 procent boven het vijfjarig gemiddelde.
Een ander positief teken, hoewel het een klein onderdeel uitmaakt in de totale vraag, was een toename van de industriële vraag naar goud met 18 procent, tot 80 ton goud.
Volgens het rapport steeg verder de goudmijnbouwproductie met 9 procent tot 1.783 ton, de grootste stijging in de eerste helft van het jaar ooit.
Foto: Flickr