Goud speelt een belangrijke rol in het beheer van de reserves van centrale banken. Uit een enquête van de World Gold Council (WGC) is daarbij gebleken dat centrale bankiers verwachten dat wereldwijde goudreserves van centrale banken de komende 12 maanden zullen toenemen.
De meerderheid van de respondenten, 52 procent, denkt dat centrale banken in de komende 12 maanden meer goud zullen toevoegen.
Dit is echter een daling ten opzichte van vorig jaar, toen 75 procent van de respondenten van mening was dat centrale banken de toen opvolgende 12 maanden meer goud zouden toevoegen.
Gegevens over goudreserves – samengesteld op basis van IMF-statistieken – volgen de gerapporteerde aan- en verkopen van centrale banken.
De eerste ramingen voor april wijzen erop dat centrale banken netto 69,4 ton hebben toegevoegd aan de officiële goudreserves wereldwijd. De brutoaankopen van 74,1 ton kwamen daarbij bijna volledig voor rekening van vijf centrale banken.
Thailand heeft in de loop van de maand met 43,5t de grootste hoeveelheid goud aangekocht, terwijl Turkije (13,4t), Oezbekistan (8,4t), Kazachstan (4,6t) en Kirgizstan (3,8t) een stuk minder goud opkochten.
De enige verkopers van betekenis waren Rusland en Duitsland. De Russische goudreserves daalden in mei met 3,1 ton, evenveel als in januari. De Duitse goudreserves daalden met 1,3 ton.
Volgens gegevens van de WGC kochten de centrale banken in 2020 272,9 ton edelmetaal. De aankopen vorig jaar waren maar liefst 60 procent lager dan de recordaankopen van 668 ton in 2019.
Terwijl centrale banken in februari dit jaar 8,8 ton goud aan hun reserves toevoegden, hebben ze in 2021 tot nu toe 16,7 ton van hun goudreserves verkocht.
Het markeert de zwakste start van het jaar gekeken naar goudaankopen, in meer dan tien jaar tijd.
De centrale banken zijn al 11 jaar op rij nettokopers van goud. Gecombineerde reserves bedragen liefst 35.394,8 ton, inclusief de 10.772,1 ton van de eurozone.
De top 10 centrale banken met de grootste goudreserves is de afgelopen paar jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.
De VS, de grootste houder van goudreserves, is goed voor 8.133,5 ton, of 78 procent van de totale monetaire reserves van het land.
De tweede grootste aanhouder is Duitsland met 3.361,1 ton goud. China heeft een stuk minder met 1948,3 ton, terwijl India 669 ton aan goud in reserves aanhoudt.
Bronnen: Khaleej Times, WGC
Foto: Flickr