De Indiase vraag naar goud zou komend jaar weer op moeten veren aldus de World Gold Council (WGC). De WGC kwam gisteren met een nieuw rapport genaamd het 2019 Gold Demand Trend Report.
Een stijging van de consumptie in het land, dat de op één na grootste goudconsument ter wereld is, gaat er vervolgens voor zorgen dat de koers van het edelmetaal gaat stijgen, aldus de WGC.
Redenen voor die stijging van de Indiase goudconsumptie is volgens de WGC voornamelijk de Indiase overheid, die het vertrouwen van de consument wil winnen en de koopkracht wil ondersteunen.
Somasundaram PR, managing director India bij de WGC, geeft aan dat de goudconsumptie in 2020 waarschijnlijk tussen de 700 a 800 ton zal liggen, in vergelijking met de 690,4 ton van vorig jaar.
Overheidsmaatregelen gericht om meer transparantie binnen de edelmetaalsector te verkrijgen zal de vraag waarschijnlijk wel onder het 10 jaar gemiddelde houden van 843 ton, aldus Somasundaram.
Somasundaram: “We believe reforms that are going to be announced in the budget are likely to put more money in the hands of people. It will drive up consumption. Overall, as the economy improves it will have a rub-off effect on the jewellery industry”
Zaterdag zal de minister van Financiën, Nirmala Sitharaman, de jaarlijkse begroting aan het parlement voorleggen. Naar verwachting wordt de belasting in zijn algemeenheid op grote schaal verlaagt, om zo de koopkracht van de Indiase consument op te krikken.
Aangezien de Indiase goudprijs in 2019 met 25 procent steeg en een recordhoogte bereikte, daalde de consumptie met 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
De aankoop van goud in het belangrijke laatste kwartaal van 2019 daalde met liefst 18 ten opzichte van een jaar eerder, naar een achtjarig dieptepunt van 194,3 ton.
De vraag kent normaliter in het laatste kwartaal een boost, wegens het Indiase festivalseizoen, wanneer er meer goud aangekocht wordt vanwege de vele bruiloften en feestdagen als Diwali.
Dat de vraag naar goud evengoed behoorlijk is blijkt ook wel uit de laatste cijfers. De vraag naar schrootgoud steeg liefst 37 procent tot 119,5 ton.
En de beslissing om meer belasting te heffen op goud door de Indiase overheid, de invoerbelasting op goud werd in juli verhoogd van 10 tot 12,5 procent, zorgde ervoor dat de smokkel van het edelmetaal flink steeg.
Werd er in 2018 nog naar schatting zo’n 90 tot 95 ton goud het land in gesmokkeld, was dat vorig jaar gestegen tot zo’n 115 tot 120 ton goud, aldus Somasundaram.
India heeft geprobeerd om transparantie in de edelmetaalhandel te brengen door contante transacties te beperken en het watermerken van juwelen en artefacten verplicht te stellen.
Naast de flink gestegen goudprijs, een hogere belasting en het feit dat Indiërs minder te besteden hadden eveneens een gegronde reden waarom de vraag naar goud vorig jaar een laagste punt bereikte sinds 2016.
Bronnen: Business Standard, Reuters, Bloomberg, Siasat
Foto: Flickr