De woorden van Donald Trump gericht aan Noord-Korea zijn niet mis te verstaan: “fire and fury”. Of ze er in Noord-Korea zwaar van onder de indruk zijn, valt nog te bezien, maar in elk geval is het duidelijk dat de goudprijzen fors profiteren van al dat geopolitieke geweld.
Het ziet er naar uit dat door de technische toestand op de goudmarkten ten minste één analist al overtuigd is dat de grens van 1300 USD per ounce weldra bereikt zal worden.
Want Mike McGlone, grondstoffenstrateeg bij Bloomberg Intelligence, denkt alvast dat goud zich aan het klaarmaken is voor de volgende fase van zijn herstel.
De grootste risico’s voor de goudprijs uitgedrukt in dollar zijn waarschijnlijk een herstel van de greenback en het feit dat er nog steeds geen volatiliteit is op de financiële markten. Nu de CBOE Volatility Index noteert rond 11,98, het laagste cijfer sinds de oprichting ervan in 1990, zegt de geschiedenis dat een reversal to the mean slechts een kwestie van tijd is.
Dat is een bijzonder sterk concept op de financiële markten dat je voor bijna elke activaklasse geldt, dus ook voor volatiliteit.
Het is bemoedigend om te zien dat de goudprijzen nog steeds hun rol van veilige haven spelen zoals dat zou moeten. Hoewel een echte oorlog tussen de VS en Noord-Korea misschien geen optie is, mogen we ons wel verwachten aan aanhoudende spanningen. Dat zorgt ervoor dat beleggers steeds meer op zoek zullen gaan naar veilige havens, zoals goud.
En aangezien de inflatie ook binnen de perken blijft, ziet het er niet naar uit dat de Fed de rentevoeten op een agressieve manier zal optrekken. Ook dat is een gunstige evolutie voor goud.
Laat dus niet te snel de moed zakken, want goud en zilver zullen op een bepaald moment heel sterk terugkomen. De beste tijd om dergelijke winsten te maken, is wanneer de prijzen corrigeren.
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]