Wordt 2017 een herhaling van 2016?

December bleek een teleurstellende maand voor de stieren in de edelmetalenmarkt maar toch sloten goud en zilver het jaar af met een respectievelijke winst van 10 en 19 procent.

Zij blijven die winsten nu vasthouden waarbij goud op het hoogste punt staat in 4 weken tijd, dit ondanks de “hawkishe” notulen van de Fed-meeting van december, die gisteren werden vrijgegeven.

Peter Hug, global trading director bij Kitco Metals, is van mening dat 2017 een gouden jaar zal worden maar dat zilver in 2017 nog beter zal presteren dan goud vanuit industrieel oogpunt.

De winst die zilver in 2016 wist waar te maken kwam eigenlijk door twee verschillende grote opwaartse bewegingen, gevolgd door een flinke terugval aan het einde van het jaar.

Tijdens de eerste vier maanden van 2016 steeg zilver van minder dan 14 dollar per ounce tot boven 18 dollar per ounce.

Uiteindelijk steeg de zilverprijs tot boven de 20 dollar per ounce, een psychologisch niveau dat er voor zorgde dat sommige analisten geloofden dat zilver nog verder zou stijgen.

Echter duurde dat niet al te lang. Tegen het einde van 2016 stond zilver weer onder de 16 per ounce en daar bleef zij ook.

Het betekende een behoorlijke winst voor het gehele jaar, met een 19 procent stijging op jaarbasis, maar dat is toch wat anders dan de bijna 50 procent stijging die zilver eerder in 2016 liet zien.

De toekomst voor zilver in 2017 ziet er eigenlijk hetzelfde uit als voor vorig jaar, hoewel dit jaar de positieve grondstoffenmarkt ook mee mag worden geteld.

Daarnaast zijn er veel onzekerheden die de zilverprijs zou kunnen ondersteunen.

Wanneer er grote verrassingen op geopolitiek of macro-economisch vlak voordoen, zou dat de zilverprijs kunnen ondersteunen.

De 20 dollar per ounce zullen we hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar weer aandoen en, wie weet, de 30 dollar.

De vraag naar zilver is sinds 2009 met meer dan 35 procent gestegen terwijl het aanbod slechts groeide met iets meer dan 10 procent.

In 2015 was de wereldwijde vraag naar zilver, met zo’n 129 miljoen ounces, groter dan de productie. Een tekort van 11 procent.

Het zilververbruik zal daarnaast enkel toenemen. Zilver wordt in de industrie op grote schaal ge- en verbruikt. Daarnaast heeft het een zekere monetaire waarde.

Die combinatie zorgt de komende jaren enkel voor een opwaartse druk op de zilverprijs.

We zouden aan de vooravond kunnen staan van een nieuwe zilveren bullmarket, of er zal nog even op moeten worden gewacht. Feit blijft dat de vooruitzichten er goed uitzien voor het edelmetaal.

Zeker met de nog steeds flink ondergewaardeerde zilvermijnen biedt 2017 voldoende kansen.

Bronnen: Commodity Trade Mantra, Kitco, Fox Business, Economic Times

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]