Volgens de laatste data van de World Gold Council (WGC) daalde de vraag naar goud in het derde kwartaal tot 892,3 ton. Dat was het laagste kwartaaltotaal sinds het derde kwartaal van 2009.
Met 2.972,1 ton op jaarbasis (tot nu toe) ligt de vraag 10 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.
Hoewel de vraag naar goud voor sieraden verbeterde ten opzichte van de 333 ton in het tweede kwartaal, wat niet eerder zo laag was, lag de vraag toch nog 29 procent lager dan het derde kwartaal van 2019.
Terwijl China en India de grootste volumedalingen voor hun rekening namen, was de zwakte wereldwijd te bemerken.
De vraag naar goudbaren en munten steeg daarentegen fors, met 49 procent tot 222,1 ton.
De meeste grote retailbeleggingsmarkten kenden een sterke groei, hoewel de grootste volumestijgingen werden waargenomen in de westerse markten, China en Turkije.
Dit in sterk contrast met de aanhoudende verkopen in het derde kwartaal in Thailand.
Beleggers voegden wereldwijd 272,5 ton toe aan goud-ETF’s, waardoor er dit jaar al 1.003,3 ton goud is toegevoegd. Een absoluut record.
Wat ook een record mag heten is de totale aanhoudingen in goud-ETF’s, wat nu op 3.880 ton staat.
Hoewel het tempo vanaf de eerste helft van het jaar iets afnam, blijkt uit de aanhoudende instroom dat ETF-beleggers goud nog steeds een bijzonder interessante belegging vinden.
Gekeken naar centrale banken werd er in het derde kwartaal voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2010 goud verkocht.
Kleinere aankopen door meerdere centrale banken werden gecompenseerd door verkopen van voornamelijk twee centrale banken.
Het betreft de centrale banken van respectievelijk Oezbekistan en Turkije, die de afgelopen maanden juist veel goud aankochten.
De centrale banken verkochten gezamenlijk netto 12 ton goud in het derde kwartaal. Hoogstwaarschijnlijk omdat goud in augustus een all-time high aandeed.
De aankopen gaan dus door in gematigd tempo, gedreven door de behoefte aan diversificatie en bescherming te midden van het negatieve renteklimaat.
Ook het totale aanbod van goud daalde in het derde kwartaal. Op jaarbasis was er een daling te bemerken van 3 procent tot 1.223,6 ton.
Hierbij heeft de goudmijnbouwproductie nog steeds hinder van de beperkingen die het gevolg zijn van de lockdowns, vanwege de Covid-19 pandemie.
Bron: WGC
Foto: Flickr