De rente stijgt omdat de economie in goede doen is.
Wel duh. Natuurlijk is de economie in goede doen als je het begrotingstekort laat oplopen.
Het tekort bedroeg $2 biljoen in het voorbije fiscale jaar. Dat is $2 biljoen aan stimulus voor de Amerikaanse economie.
Als je het relatief bekijkt, injecteert Yellen 8% aan fiscale stimulus in de economie. Of anders gezegd: de Amerikaanse economie zou 8% kleiner zijn wanneer de overheidsuitgaven beperkt zouden zijn tot de belastingontvangsten.
8%! Dat is nogal wat. Zelfs tijdens de kredietcrisis daalde het BNP maar een kleine 5% en dat was genoeg om heel het financieel systeem in een zwart gat te trekken.
De VS leeft op te grote voet en financiert de alsmaar oplopende tekorten met alsmaar stijgende schulden. En aangezien er steeds minder kopers zijn voor die schulden, stijgt de rente.
Dat is het verhaal mevrouw Yellen. Als de rente stijgt omdat de economie zo sterk is, waarom heeft de VS het dan steeds moeilijker om kopers te vinden voor de schulden? En als de economie zo sterk is, waarom is het dan nodig om 8% aan fiscale stimulus te voorzien?
De VS is inmiddels op weg naar $34 biljoen aan schulden en de omvang van die verplichtingen maakt obligatiehouders behoorlijk nerveus.
Yellen ligt er echter niet van wakker.
Het is zelfs de letterlijke headline van een artikel dat Time Magazine in mei publiceerde.
Volgens Yellen moeten we niet naar de totale schuldenlast kijken, maar naar de interestlasten en dan blijkt dat de schuld heel erg betaalbaar blijft.
Wel, James Turk heeft daar andere ideeën over.
Hij publiceerde volgende tabel op zijn blog:
Bij een rente van 4% (we zitten momenteel eerder aan 5%) zullen de interestlasten tegen 2025 meer dan 30% van de totale belastingontvangsten uitmaken!
Zelfs als we – zoals Yellen voorstelt – de ogen sluiten voor de Amerikaanse schuldenberg en enkel rekening houden met de betaalbaarheid van de rente, dan nog moeten we erkennen dat de situatie compleet onhoudbaar is.
En als Yellen werkelijk uitsluitend focust op de interestlasten, waarom heeft ze dan in 2020/2021 de schulden niet doorgerold en de historische lage rentetarieven vastgeklikt voor de komende decennia?
Stanley Druckenmiller zei er op de Robin Hood Investors Conference het volgende over:
“Ik denk dat als je teruggaat naar Alexander Hamilton, het de grootste blunder in de geschiedenis van het Ministerie van Financiën was. Ik heb geen idee waarom ze hierop niet is aangesproken. Ze heeft geen recht om nog steeds in die functie te zitten.”
PS. Zoals je kan zien, heb ik de ‘header’ boven deze mail veranderd in Macrotrends. Ik publiceer namelijk 3 tot 4 e-mails per week voor Macrotrends-abonnees. Als je geen enkele mail wil missen, kan je hier abonneren.
Groeten,
Maarten Verheyen