Zambia’s staatsmijnbouwinvesteringsmaatschappij ZCCM Investments Holdings (ZCCM-IH) is een joint venture aangegaan met mijnbouwservicebedrijf Array Metals om goudproductie te verwerken.
In een verklaring gaf het bedrijf woensdag 20 mei aan dat het goud verwerkt gaat worden in Mumbwa, ten westen van Lusaka.
ZCCM-IH dochteronderneming Consolidated Gold Company Zambia heeft daarbij een aandeel van 65 procent en Array Metals Zambia holding een aandeel van 35 procent.
Het project poogt ongeveer 3 ton goud binnen de volgende twee jaar te produceren, met een waarde van zo’n 150 miljoen dollar tegen huidige koers.
Zambia, de op één na grootste koperproducent van Afrika, probeert inkomsten te diversifiëren en streeft ernaar om 40.000 kg goud te produceren in 2020 uit primaire en secundaire bronnen. Dat is inclusief goud aangekocht van kleinschalige mijnwerkers.
Array Metals schatte de reserve op ongeveer 3 miljoen ton gouderts, dat tussen de 2,5 en 3,5 gram goud per ton bevat, aldus vice-voorzitter Chris Rugari.
De geschatte productiecapaciteit is 7.500 kilo goud, maar in de overeenkomst wordt duidelijk gemeld dat eerst slechts een deel wordt verwerkt alvorens de productie op te voeren.
Rugari gaf aan dat Array Metals hoopt om tot de ontwikkeling van Mumbwa bij te dragen, traditioneel vooral bekend om haar landbouw, door economische diversificatie en het creëren van nieuwe banen.
Zambia heeft ook al 10 maalinstallaties gebouwd om goud te kunnen verwerken van ambachtelijke en kleinschalige mijnbouwwerkers en om op deze wijze zich te diversifiëren van de kopermijnbouw, zo gaf ZCCM-IH afgelopen week aan.
De Zambiaanse overheid wil ook kopermijnen rekenschap geven over het goud dat zij voornamelijk als bijproduct van het mijnbouwproces produceren.
De Kansansanshi Mijn van First Quantum Minerals is de enige kopermijn in het land die werkelijk haar goudproductie bijhoudt en verklaard. Deze mijn produceerde in 2018 4.200 kilo goud.
De goudproductie van Zambia kwam voor de afgelopen 30 jaar neer op een gemiddelde van 860.500 kilo. Dat cijfer ligt wellicht hoger gezien het feit dat bedrijven niet alle goudproductie bijhouden.
Bronnen: Array Metals, Reuters, CEIC DATA
Foto: Flickr