ZILVER EN DE SCHULDENBUBBEL

In een recent artikel van Hubert Moolman, Zilver en de Popping van de Schuldenbel’, stelt hij interessante inzichten voor over de huidige economische omstandigheden en de implicaties ervan voor de zilvermarkt.

We bevinden ons nu in een tijdperk van stijgende rentetarieven, vergelijkbaar met een periode die begon in de vroege jaren 1940. Aan het begin van deze periode was de verhouding tussen de overheidschuld en het BBP ook ongeveer 120%, dicht bij waar het uiteindelijk piekte. Ondanks hoge relatieve schuldniveaus en een omgeving met stijgende rentetarieven, verkeerde de VS in een goede positie vanwege de status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt, een gevolg van de Bretton Woods-overeenkomst van 1944. Nu wordt de VS geconfronteerd met een vergelijkbare enorme schuldenlast en een omgeving met stijgende rentetarieven, terwijl landen daadwerkelijk beginnen met het verlaten van de Amerikaanse dollar in de komende jaren.

Interessant is dat tijdens de periode van stijgende rentetarieven, zilver een enorme bullmarkt doormaakte, waarbij het steeg van ongeveer 35 cent in 1941 tot ongeveer $ 50 in 1980. Moolman legt uit dat rentetarieven een indicatie zijn van de waarde die de markt aan schuld (of obligaties) geeft. Als de rentetarieven laag zijn, plaatst de markt een hoge waarde op schuld en vice versa. Voor zilver is het echter in wezen het tegenovergestelde. Wanneer de rentetarieven laag zijn, plaatst de markt een relatief lage waarde op zilver en vice versa.

Dit huidige tijdperk van stijgende rentetarieven zal waarschijnlijk de Amerikaanse dollar onttronen als de reservemunt van de wereld, wat waarschijnlijk een extra impuls zal geven aan zilver in vergelijking met het tijdperk van stijgende rentetarieven van de jaren 40 tot het begin van de jaren 80.

Moolman merkt op dat de bodem in zilver in 1941 (punt 3) ongeveer tegelijkertijd kwam met de bodem in rentetarieven. Dit was het begin van het tijdperk van stijgende rentetarieven dat piekte in de vroege jaren 80. De bodem in zilver in 2020 (punt 4) kwam ongeveer tegelijkertijd met de bodem in rentetarieven. Dit is waar het nieuwe tijdperk van stijgende rentetarieven begon.

Hij voorspelt dat zilver opnieuw zal stijgen zoals het deed van ongeveer 35 cent in de vroege jaren 1940 tot ongeveer $ 50 in 1980. Echter, deze keer gebeurt het terwijl het monetaire systeem instort, dus er zal niets ordelijks zijn over deze herwaardering van zilver.

Moolman’s inzichten geven stof tot nadenken voor beleggers die geïnteresseerd zijn in zilver en de bredere economische trends. Terwijl we een nieuw tijdperk van stijgende rentetarieven betreden en de rol van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt in twijfel wordt getrokken, zal het fascinerend zijn om te zien hoe de zilvermarkt zich ontvouwt.

Koop nu zilver op Goud999Safe – 100% veilig, fysiek en gealloceerd.

Bron: https://hubertmoolman.wordpress.com/2023/06/06/silver-and-the-popping-of-the-debt-bubble/