Ongeveer twee derde van de zilveroutput in de wereld wordt verkregen doordat het als bijproduct gewonnen wordt door producenten van basis metalen. Zilver is dus voornamelijk een bijproduct.
En aangezien producenten reageren op de zwakkere Chinese vraag naar koper, zink en lood door de productie terug te schroeven, betekent dit dat zilverprijzen zullen gaan stijgen. Er wordt immers veel minder zilver gewonnen dan dat er vraag naar is.
De productie zal dit jaar voor het eerst in meer dan 10 jaar dalen, aldus Société Generale en Standard Chartered. Société Generale ziet het aanbod van zilver via mijnbouw dit jaar met 9,2 procent afnemen. De bank schat dat de daling volgend jaar 23.600 ton betreft, of 13 procent minder dan in 2015 werd gemijnd.
De zilverprijs kende dit jaar al een stijging van zo’n 15 procent na drie jaren van dalende prijzen. Het doet het daarmee een klein beetje slechter dan grote broer goud, dat dit jaar een stijging in dollars kende van zo’n 18 procent.
Reden hiervan is dat zilver een dubbele afhankelijkheid kent. Het wordt immers een monetaire rol toebedeelt, maar is ook een industrieel metaal dat afhankelijk is van economische cycli. Ignacio Bustamante – CEO bij Hochschild Mining, producent van het edelmetaal in Peru en Argentinië:
“The secondary silver producers, mostly those driven by zinc, lead and copper, are seeing a big hit with lower prices. It’s something that generates significant upside potential for silver prices going forward”
In termen van investering zien we dat zilver het op dit moment erg goed doet. De Amerikaanse Silver Eagle munten verkoop zal het eerste kwartaal van 2016 waarschijnlijk wederom een record neerzetten. De eerste drie maanden van vorig jaar verkocht de US Mint al een record aantal, namelijk 12 miljoen aan Silver Eagles.
Nu, terwijl er nog twee weken te gaan zijn voordat het kwartaal voorbij is, noteert zij al een verkoop van 13 miljoen. De komende 2 weken komen daar hoogstwaarschijnlijk nog 2 miljoen bij. Wanneer ook nog meegerekend wordt dat er een rantsoen op de verkopen staat – er kunnen per week maximaal 1 miljoen munten verkocht/aangekocht worden – dan zijn dat indrukwekkende cijfers te noemen.
De Australische Perth Mint gaf deze week aan dat zij een behoorlijke winst neer te zetten, gekeken naar de laatste 6 maanden van 2015. De stijgende Chinese vraag naar edelmetalen gaf zij daar als reden voor en gaf aan een record van $24.9 miljoen winst te hebben gemaakt op een omzet van $4.4 miljard. Dat is bijna een verdrievoudiging van de winst gekeken naar het volledige boekjaar 2014-15, toen zij $19,9 miljoen winst maakte op een omzet van $6,6 miljard.
Perth Mint CEO Richard Hayes gaf aan dat voornamelijk de lancering van de Silver Kangaroo munt – de zuiverste zilveren munt die in Australië geslagen wordt – voor een flinke boost zorgde. De munt behaalde in 3 maanden tijd haar verkoopdoelstelling (5 miljoen) over 12-maanden.
Bronnen: Bloomberg, Silver Seek, Yahoo News
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]