Een paar maanden geleden waren veel beleggers huiverig voor de zwakke prestaties van zilver ten opzichte van goud, maar ze hadden het zoals gewoonlijk verkeerd begrepen. De extreem hoge goud/zilver ratio voorzag een explosief stijgende zilverkoers.
Woensdag deed het edelmetaal een high aan van meer dan 19,30 dollar per ounce. Sindsdien is de koers weer wat lager gegaan, met een huidige prijs rond de 18,20 dollar per ounce. In mei stond de koers nog op een low onder de 14,40 dollar per ounce.
Terwijl goud flink hoger ging, boven de 1.500 dollar per ounce en met een stijging voor dit jaar van meer dan 20 procent, bleef kleine broertje zilver vooralsnog achter.
Men kan nu duidelijk zien aan de goud/zilver ratio dat zilver op het moment beter presteert dan goud. Op het moment staat die ratio op 79, wat betekent dat elke ounce goud evenveel kost als 79 ounces zilver.
Op 15 juli 2019 bedroeg de goud/zilver ratio 92. Het verschil tussen de prijsstelling twee maanden geleden en de prijsstelling van de goud/zilver ratio nu bevestigt dat zilver de laatste twee maanden beter heeft gepresteerd dan goud.
Mocht de huidige trend zich voortzetten, van zowel hogere goud- als zilverprijzen, mogen we verwachten dat zilver ook deze maand een grotere procentuele winst neer zal zetten dan goud.
Kotak Securities geeft echter aan dat het zaak is niet te enthousiast te worden. De flinke stijgingen in de zilverkoers de laatste tijd is volgens hen niet gebaseerd op specifieke fundamentals.
“Weighing on silver price is weakening demand outlook amid slowdown in industrial activity in major economies. Silver has been on an upward path for last few weeks however the recent gains are not supported by fresh factors and one needs to be cautious in building fresh long positions”
De daling van de zilverprijs van meer dan een dollar per ounce de afgelopen twee dagen beaamt dat. Toch wil dat niet zeggen dat zilver nu direct heel veel lager zal gaan.
Zo zal goud volgens BNP Paribas dra boven de 1.600 dollar per ounce koersen, wegens de renteverlagingen door de Fed, wereldwijde economische onzekerheden en de handelsoorlog met China.
En met een stijgende goudprijs zal zilver niet per se achterblijven, of sterker, de goud/zilver ratio zal eerder terug gaan naar het gemiddelde ratio dat rond de 47 ligt.
Het kan trouwens nog veel gekker. In 1792 was in de VS de goud/zilver ratio vastgezet in wetgeving. Toen was bij wet vastgelegd dat de ratio op 15 lag.
Bronnen: Live Mint, Kitco, Bloomberg
Foto: Flickr