Volgens de US Geological Survey (USGS), is de totale Amerikaanse binnenlandse productie van zilver voor 2015 lager ten opzichte van 2014. Dit was al eerder duidelijk maar recente gegevens voor september laten een grotere daling zien dan verwacht. Amerikaanse zilverproductie daalde tot 82,6 ton in september ten opzichte van 103 ton september 2014. Dit komt neer op een daling van 20,4 ton oftewel 20 procent.
Vergeleken met de totale daling van januari tot september dit jaar met “slechts” 41 ton (-5%), is dat een enorme hoeveelheid. Een afnemende zilver productie vindt ook plaats bij die landen die in de top horen qua zilverproductie. Mexico en Chili kennen dit jaar een daling in productie van -4%, Canada zelfs een daling van -23% en Australië spant de kroon met een afname in productie van -41%. Een wereldwijde trend dus.
Aangezien zilver vooral een bijproduct is van producenten die andere grondstoffen mijnen – koper, lood en zink – en die mijnbouwbedrijven wegens de lage prijzen niet meer rendabel zijn, zal de afname in productie alleen maar groter worden. Slechts 31% van de zilverproductie is toe te schrijven aan primaire zilvermijnen, de rest komt van producenten die andere grondstoffen delven.
Met een enorme vraag naar fysiek zilver is het de vraag hoe lang de prijs op huidig 4-jarig dieptepunt kan blijven.
Velen scheren de edelmetalen over een kam met grondstoffen, iets wat afgelopen woensdag ook gebeurde. Grondstoffen presteerden bijzonder slecht na de aankondiging van de Fed om de rente te verhogen en goud en zilver leken dat volgens Bloomberg en Reuters ook te doen. Maar zilver (+2,95%) presteerde die dag beter dan de SPY (+1,46%) en goud presteerde net iets minder dan de SPY, met een dagwinst van 1,21%.
Wat verder ook opvallend te noemen is, is dat bijvoorbeeld Silver Wheaton – het grootste bedrijf dat zilvermijnbouwbedrijven financiert – al 4 maanden beter presteert dan zilver, de onderliggende grondstof. Wegens die leverage op zilver kan dit een indicatie zijn dat zilver in de laatste fase van bodemvorming zit.
Hetzelfde zien we bij de mijnbouwbedrijven in de goudsector, hoewel het hierbij pas midden november gaande is. Ten opzichte van goud doet de GDX Market Vectors Gold Miners het sinds 10 november beter dan goud.
Bron: SRS Rocco Report
[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]