Zimbabwe, dat heeft geprobeerd de inflatie te beteugelen door gouden munten te verkopen, gaat nu een stap verder. Het wil de grootste goudmijnbouwbedrijven van het land stimuleren om meer te produceren dan de door de staat geplande doelstellingen.
In juli begon de centrale bank van Zimbabwe met de verkoop van gouden munten om de inflatie onder controle te krijgen. Een week na de start zag het land een sterke vraag, waarbij de centrale bank van het land 1.500 gouden munten verkocht en van plan was nog eens 2.000 munten uit te geven.
Grote mijnbouwbedrijven worden nu door de regering aangemoedigd om meer goud te produceren. En degenen die hun doelstellingen overtreffen, kunnen 80 procent van de betaling voor de extra productie in buitenlandse valuta ontvangen. De goudproductie van het land is daarbij dit jaar al met 47 procent gestegen.
De goudmijnbedrijven van het land zien een groter aandeel van de inkomsten in vreemde valuta als een voordeel om hun bedrijfskosten te ondersteunen. De export van goud is momenteel de op twee na grootste bron van buitenlandse valuta.
Om de mijnbouwindustrie te helpen heeft Zimbabwe twee plaatselijke kredietverleners geselecteerd om de komende vijf jaar 1 miljard dollar aan financiering te verstrekken.
Sommige gouddelvers, waaronder het staatsbedrijf Kuvimba Mining House Ltd. dat de productie van zijn Shamva goudmijn tegen 2023 wil vervijfvoudigen, hebben plannen om de productie op te voeren.
De gouden munten die door de centrale bank worden geslagen en verkocht, zijn één troy ounce 22-karaats gouden munten die “Mosi-Oa-Tunya” worden genoemd. De naam betekent “Rook die dondert”, verwijzend naar de Victoria watervallen.
Elke gouden munt heeft een serienummer en kan worden gekocht met lokale valuta, de Amerikaanse dollar en andere buitenlandse valuta.
De prijs wordt vastgesteld op basis van de internationale goudprijs en de productiekosten. De eigenaars van de gouden munten kunnen ze in contant geld omzetten of ruilen wanneer zij dat nodig achten. De gouden munten kunnen ook worden gebruikt voor transactiedoeleinden en als onderpand voor leningen.
De regering is van plan deze munten te gebruiken om de vraag naar Amerikaanse dollars te verminderen, na de ineenstorting van de Zimbabwaanse dollar.
Door de stijgende inflatie en de devaluatie van de munt heeft de bevolking van Zimbabwe het moeilijk gekregen. De inflatie op jaarbasis is in juli gestegen van 191,6 procent in de voorgaande maand tot 256,9 procent in juli.