In de eerste maanden van 2016, schreven we in één van onze nieuwsbrieven dat de vraag naar zilver in photovoltaïsche cellen (zonnepanelen) nog helemaal geen factor was in de zilvermarkt.
Het jaar daarvoor namelijk, was de vraag naar zilver uit deze hoek goed voor 5,1% van het aanbod uit mijnen en gerecycleerd zilver samen. “Slechts” 1/20e van het zilver verbruik, kwam toen door zonnepanelen.
Nu is dat helemaal anders. Sinds 2015 steeg het verbruik van zilver in zonnepanelen met bijna 15% per jaar, of net geen 200% in totaal. En vermits de wereldwijde productie van datzelfde zilver intussen met zo’n 2% daalde, zal dit jaar naar schatting al 15,7% van al het geproduceerde zilver nodig zijn in zonnepanelen. Dat is iets minder dan 1/6e van het zilver verbruik.
Vandaag is deze vraag naar zilver om zonnepanelen mee te vervaardigen duidelijk heel relevant. En hier stopt het verhaal nog niet. Het aantal panelen dat per jaar moet worden geproduceerd, kan nog eens flink in de hoogte gaan. Tegen 2050 zou er een geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen nodig zijn, met een totaal vermogen tussen 15 en 60 TW. Vandaag zitten we ongeveer aan… 1 TW. Dat is nog eens een groei tussen 10 en 16% per jaar vanaf nu. Omdat we vandaag al heel wat geïnstalleerde capaciteit hebben, wordt een volgehouden groeivoet snel echt spectaculair.
Logisch dus dat er vragen ontstaan over de beschikbaarheid van voldoende zilver in de toekomst.
In de studie van energy-transitions, die handelt over toeleveringsketens voor schone energietechnologieën (zie bronnen onderaan), vallen ons twee metalen op waarvoor het aanbod nog hele stappen zal moeten ondernemen om in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen: Namelijk nikkel en… Zilver.
Vanzelfsprekend is de zoektocht ook al geruime tijd aan de gang om zo weinig mogelijk zilver te gebruiken bij de productie. Hoewel er voortdurend onderzoek wordt gedaan naar alternatieve materialen, blijft zilver op dit moment de meest efficiënte optie om elektriciteit door zonnepanelen te vervoeren.
Daarom hebben technologieën die gericht zijn op het verhogen van de efficiëntie van zonnepanelen, zoals tunneloxide-gepassiveerde contact- en siliciumheterojunctieceltechnologieën, de neiging om net meer zilver te gebruiken.
Zilver heeft er zo dus een grote markt bij, eentje die de sector zelfs kan gaan overheersen.
Wij raakten jaren geleden echter geïnteresseerd in het monetaire aspect van zilver, niet het industriële. Trouwens, voor alle echt hoge koersdoelen voor de toekomst voor datzelfde zilver, moet zilver ook echt een rol blijven hebben bij de “bescherming van koopkracht”. Toch dendert de industriële trein ook verder. Zilver wordt als grondstof in de toekomst nog meer onmisbaar en het is niet helemaal duidelijk hoe het aanbod aan hetzelfde tempo groter kan worden.
Wij kennen maar één manier die het aanbod omhoog kan duwen, en u kent die ook… De prijs zal moeten stijgen. Niet tijdelijk maar structureel en tot op een voldoende hoog niveau!
Dat is op de lange termijn, en zelfs op de korte termijn onverminderd interessant om op te volgen:
In het midden van de maand mei vroegen wij ons hier al af of de zilverprijs na de laatste rally voldoende gecorrigeerd was. Dat bleek niet het geval te zijn, we waren ruim te vroeg, want de correctie liep nog een maand verder tot in juni.
Op 20 juni daalde de zilverprijs tot onder het 200dma, sinds 23 juni gaan we weer voorzichtig omhoog. Dat past redelijk goed bij wat we vorige maand hier schreven.
Dit alles heeft ertoe geleid dat speculanten momenteel behoorlijk pessimistisch zijn over het kortetermijnpotentieel van zilver. En dat is, redelijk voorspelbaar, dikwijls net de start van een goede periode voor de zilverprijs…
Overweegt u uw positie in zilver te vergroten?
De coin bars van 1 kilogram zijn onze tip, indien u uw zilver zelf wenst te bewaren. 1 kilogram zuiver zilver per stuk, in een uitstekende vorm zodat u dit zilver ook in de toekomst opnieuw makkelijk kan verhandelen.
Wil u gaan voor de meest efficiënte manier, dus zoveel mogelijk fysiek zilver voor uw geld? Dat kan via goud999safe
Bronnen artikel:
https://www.energy-transitions.org/publications/better-faster-cleaner-supply-chains/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/pip.3661
https://www.silverinstitute.org/silver-supply-demand/