Zwitserland importeerde vorige maand voor het eerst sinds het begin van de oorlog met Oekraïne, die in februari begon, goud uit Rusland.
De branchevereniging van Zwitserse goudraffinadeurs geeft vandaag echter aan dat haar leden de afgelopen maand geen goud uit Rusland hebben geïmporteerd, wat vragen oproept over wie dan wel de edelmetalen van Rusland heeft gekocht.
Meer dan 3 ton goud, met een waarde van ongeveer 200 miljoen dollar, werd in mei van Rusland naar Zwitserland verscheept, bijna allemaal met de vermelding dat het voor raffinage was, zo blijkt uit gegevens van de Zwitserse federale douaneadministratie. Die 3 ton goud vertegenwoordigen ongeveer 2 procent van de totale goudimport.
De Swiss Association of Manufacturers and Traders of Precious Metals gaf vandaag echter in een verklaring aan: “After contacting its members, the ASFCMP confirms that none of its members are responsible for these imports. Although Swiss legislation and sanctions do not prohibit the import of Russian gold into Switzerland, the ASFCMP would like to reiterate that dubious gold has no place in Switzerland”
Hoewel de export van Russisch goud niet wordt gesanctioneerd door Europa, toont de stap van de raffinage-industrie om zich te distantiëren van de omstreden zendingen de reputatierisico’s aan die verbonden zijn aan de handel in grondstoffen uit Rusland.
Maar de verklaring doet vragen rijzen over de identiteit van de eindkopers, aangezien tot de 14 leden van de ASFCMP alle grote raffinaderijen in Zwitserland behoren.
In maart schrapte de London Bullion Market Association al snel de Russische raffinaderijen van de lijst van geaccrediteerde raffinaderijen, wat werd gezien als een feitelijk verbod op edelmetaal uit de op één na grootste producent ter wereld.
De regels verbieden andere door de LBMA erkende raffinadeurs echter niet om het edelmetaal uit de Russische mijnen te kopen.
Zwitserland is de thuisbasis van vier grote goudraffinaderijen, die samen tweederde van het goud in de wereld verwerken.
Bijna al het goud werd door de douane geregistreerd als bestemd voor raffinage of andere verwerking, hetgeen betekent dat een van de raffinaderijen van het land het heeft aangenomen.
De vier grootste – MKS PAMP SA, Metalor Technologies SA, Argor-Heraeus SA en Valcambi SA – hadden al eerder aangegeven dat zij het metaal niet hebben afgenomen.
Bronnen: Bloomberg, Business Insider