De Swiss Federal Council, de Zwitserse Bondsraad, roept op tot meer transparantie met betrekking tot de toekomstige import van goud, onder verwijzing naar de bezorgdheid over het milieu en schendingen van mensenrechten.
Een rapport dat afgelopen woensdag werd gepubliceerd geeft aan: “Tracing the origin of gold is essential because it alone can avoid importing gold extracted in violation of human rights”
De Raad gaf aan dat goudwinning in verband kan worden gebracht met schendingen van de mensenrechten en milieuschade wereldwijd, waarbij het opmerkte dat het de import van goud dat met dergelijke schendingen in verband staat wil verbieden.
Zwitserland zet zich volgens het rapport op nationaal en internationaal niveau in om ervoor te zorgen dat dit goud niet geïmporteerd wordt. Nationale wetgeving betreffende import zou daarbij al een van de strengste ter wereld zijn, aldus het rapport.
Het stelt geen nieuwe wetgeving voor maar in plaats daarvan wil het grotere transparantie voor de gehele industrie. Of bijvoorbeeld de blockchaintechnologie daarbij een rol gaat spelen werd niet geheel duidelijk, hoewel het zeker voor deze sector een oplossing zou kunnen bieden.
De Zwitserse industrie, waar vier van ’s werelds grootste raffinaderijen gevestigd zijn, ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties en NGO’s (non-governmental organizations), die aangeven dat het onduidelijk is of geïmporteerd goud uit bijvoorbeeld conflictgebieden komt of op een andere manier mensenrechten schendt.
Ook uit een in opdracht van de regering uitgevoerde studie bleek het onmogelijk om de oorsprong te bepalen van het geïmporteerde Zwitserse goud, dat jaarlijks tussen de 2.000 en 3.000 ton goud importeert en vorig jaar 1.684 ton exporteerde.
Een van de redenen waarom dat zo moeilijk te achterhalen is komt omdat het goud uit verschillende landen afkomstig is. In 2016 werd er vanuit 92 landen geïmporteerd, waarvan een derde uit Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten. Landen die zelf geen goud produceren.
De regering heeft beheerders aanbevolen de door de Zwitserse douane verzamelde en gepubliceerde gegevens over de herkomst van het goud te verbeteren. Daarnaast moet de transparantie worden verhoogd door middel van interne due diligence-regels en risicoanalyses die door de industrie worden gebruikt om leveranciers te onderzoeken.
Foto: Flickr
[xyz-ihs snippet=”goud”]