Het overschot op de Zwitserse lopende rekening is in het tweede kwartaal van 2020 gekrompen tot 10,86 miljard dollar, aldus de Zwitserse Nationale Bank vandaag.
Dat betreft minder dan de helft gekeken naar hetzelfde kwartaal vorig jaar. De daling was vooral te wijten aan lagere inkomsten uit directe investeringen in het buitenland.
Zwitserland verkocht minder goederen en diensten in het buitenland dan in het vorige kwartaal, maar importeerde ook minder wegens de coronapandemie.
Die COVID-19-crisis zorgde ervoor dat Zwitserland in de ergste recessie terecht kwam in 40 jaar tijd, hoewel dit werd verzacht door een toename van zowel de import als de export van goud.
Een maand geleden werd daarbij duidelijk dat de Zwitserse goudexport in die periode vooral gericht was op de Westerse markten.
In juli exporteerde Zwitserland voor een vijfde maand op rij naar Westerse landen, voornamelijk naar Amerika.
BMO Capital Markets gaf toen aan: “With 62 ton gold in July, deliveries to the U.S. have totaled 411 ton so far this year, accounting for 60% of total Swiss exports”
Een bijzonder gegeven want in de periode 2014 tot en met 2019 was dat gemiddeld 1 procent. Het overgrote merendeel aan goudexport ging toen richting Azië.
Nu blijkt echter dat de Zwitserse export van goud naar de VS in augustus vrijwel stil is komen te liggen, terwijl de zendingen naar China en India weer flink zijn gestegen.
De pandemie zorgde ervoor dat de grote consumentenmarkten in Azië werden gesloten. Er ontstond echter een stormloop naar goud onder westerse beleggers om zich in te dekken tegen een ineenstorting van het financiële systeem.
Zwitserland, ’s werelds grootste goudraffinage- en doorvoercentrum, verscheepte tussen maart en juli dus 411 ton goud naar de VS, maar slechts 23,7 ton naar China, Hongkong en India samen.
In augustus is de export naar de V.S. echter gedaald tot 28,5 ton, terwijl 26,8 ton goud vanuit de V.S. naar Zwitserland geïmporteerd werd.
Ondertussen exporteerde Zwitserland 20,2 ton naar India, het meeste sinds mei 2019. Daarnaast exporteerde het 10 ton goud naar China, iets wat sinds februari van dit jaar niet meer voor was gekomen.
De export naar Turkije, waar een enorme vraag naar goud is ontstaan van zowel consumenten als de Turkse overheid, bedroeg in augustus 16,2 ton. Dat was het meest sinds juli 2017.
In totaal exporteerde Zwitserland in augustus 116,5 ton goud, tegenover 102,6 ton in juli.
Bronnen: Reuters, Reuters UK, Kitco
Foto: Flickr