Zwitserland, ’s werelds grootste goudraffinagecentrum en doorvoercentrum, exporteerde in maart het meeste goud in tien maanden tijd.
Gegevens wijzen er daarbij op dat India de leiding neemt in een herstel van de Aziatische vraag. De export richting India bereikte namelijk een hoogste niveau sinds 2013.
Azië is – met China en India voorop – de grootste goudconsumerende regio. De gegevens wijzen verder op een zwakke vraag van beleggers in Europa en de Verenigde Staten.
De sterke stijging van de export naar de Verenigde Staten, die vorig jaar begon, begon in maart af te zwakken toen het land veel meer edelmetaal naar Zwitserland terugzond dan het opnam.
In totaal exporteerde Zwitserland in maart 134.726 kilo goud in maart. Vorig jaar maart was dit 96.197 kilo goud.
De export richting India kwam in februari en maart dit jaar uit op respectievelijk 56.522 en 82.641 kilo goud.
De Zwitserse goudexport naar China, de grootste afnemer ter wereld, bedroeg in maart amper 9 ton. Evengoed was dat het meest in zeven maanden tijd.
Verschillende bronnen geven aan dat de People’s Bank of China vanaf nu importvergunningen heeft verleend, voor een totale import van 75 ton per maand.
De Zwitserse raffinage- en financieringsgroep MKS Pamp geeft aan: “Gold should remain supported by continued physical interest out of both Shanghai and India, while gold ETFs are beginning to see recent outflows dry up”
MKS Pamp meent dat recente shortposities voorlopig stand houden, maar zij verwacht dat wanneer de 1.800 dollar per ounce in zicht komt die posities wel eens in het gedrang kunnen komen.
Ook BNP Paribas is positief en meent dat de fundamenten op het moment constructiever zijn dan op enig ander moment dit jaar.
BNP Paribas voorziet op 1.830 dollar per ounce een kantelpunt – wijzend op wat het een ‘congestiezone’ noemt van de prijsactie van januari-februari.
Tegen die koers verwacht zij dat fysieke aankopen en andere bredere investeringsgeldstromen zich kunnen materialiseren bij elke tijdelijke terugtrekking van de koers.
Bronnen: Kitco, Bloomberg, Bullion Vault
Foto: Flickr