Uit het laatste Reuters-rapport over de Zwitserse goudexport blijkt dat de export naar India in augustus is gestegen tot een hoogste niveau in vijf maanden tijd.
Zwitserland is ’s werelds grootste edelmetaalraffinagecentrum en doorvoercentrum. De gegevens die daar vandaan komen, geven inzicht in de wereldwijde trends in de vraag naar goud.
China en India zijn daarbij wereldwijd de grootste goudconsumenten. In 2020 daalden de Zwitserse zendingen naar China en India echter, wegens de lockdowns toen het coronavirus zich verspreidde.
Dit jaar daalde de export naar India opnieuw, toen wegens de Delta-variant van het virus er wederom veel winkeliers hun zaken moesten sluiten.
De particuliere vraag nam in de loop van de maand echter toe wegens versoepelingen en door een correctie van de goudprijs en aankopen voor aankomende feestdagen en huwelijken.
De lokale goudprijs eindigde in augustus 2,4 procent lager op Rs47.106 per 10 gram. In waarde betekent dit dat de import in augustus is gestegen van 3,7 miljard dollar een jaar geleden tot 6,7 miljard dollar dit jaar.
Eerder gaf een bron binnen de regering al aan dat India in augustus 121 ton goud had geïmporteerd, vergeleken met 63 ton een jaar eerder. Dit bleek correct, zoals de laatste Zwitserse gegevens bevestigen.
De Indiase goudimport verdriedubbelde de eerste acht maanden van dit jaar tot 687 ton. De goudimport kan deze maand van 12 ton vorig jaar tot een huidige 80 ton goud, aldus een handelaar uit Chennai.
Los van de officiële cijfers zou er in 2020 1000 ton goud India binnen zijn gesmokkeld. Dat vertegenwoordigd een waarde van liefst 11 miljard dollar.
De Indiase douane wist dat jaar voor 185 miljoen dollar aan goud te confisqueren. Maar dat staat in het niets ten opzichte van het goud dat wel binnen werd gesmokkeld.
Reden daarvan is eigenlijk simpel: terwijl India samen met China de grootste goudconsument ter wereld is, staat zij niet eens in de top 50 gekeken naar goudproductie. De vraag naar fysiek goud is met andere woorden vele malen groter dan het aanbod.
Impact, een Canadese NGO, schat dat al het goud dat in India aan wordt gehouden door individuen nu al groter is dan het goud aangehouden door de centrale banken van de VS, de gehele eurozone en China bij elkaar.
Bronnen: Market Watch, Kitco, Reuters
Foto: Flickr