De Italiaanse minister van Economie Giovanni Tria zei gisteren dat niemand anders dan de Europese Centrale Bank (ECB) de Italiaanse goudreserves mag gebruiken voor financiële transacties.
Claudio Borghi, de economische woordvoerder van de regerende partij Lega, heeft twee weken geleden een wetsvoorstel ingediend om vast te stellen dat het goud eigendom is van de staat en niet van de Italiaanse centrale bank, die het edelmetaal aanhoudt. Iets dat in Italië wordt betwist.
De enorme Italiaanse goudreserves, dat een waarde heeft van bijna 90,8 miljard euro, mag met 2.451,8 ton de op twee na grootste goudreserve ter wereld heten. Enkel de VS en Duitsland houden er grotere goudreserves op na.
Borghi ontkende dat dit een signaal was dat de regering een deel van het goud wilde verkopen, om de problemen met de Italiaanse overheidsfinanciën op te lossen.
Maar Tria, die noch lid is van Lega of van coalitiepartner de 5-sterrenbeweging, heeft zich gedistantieerd van de voorgestelde wet.
Tria gaf tegen televisiezender Rete4 aan: “Nobody can use the gold reserves except the ECB, for its monetary policy maneuvers. No state can exert influence or give instructions because the Bank of Italy is independent, and neither can the Bank of Italy give gold to the Italian government, because that would be state aid and therefore against EU rules”
Borghi zei er juist voor te willen waken dat goud in eigendom van de Italiaanse centrale bank gebruikt kan worden als compensatie, wanneer de centrale bank bijvoorbeeld een rechtszaak verliest wegens ontoereikend toezicht.
Het wetsvoorstel van Borghi, dat wordt onderzocht door de Commissie Financiën van de Tweede Kamer, roept op tot een expliciete interpretatie van de wetgeving waarbij de centrale bank het goud aanhoudt en beheert, terwijl de Italiaanse staat de eigenaar is.
Marco Zanni, eveneens van de Lega partij, is het met Borghi eens. Hij heeft de ECB opgeroepen om te bevestigen dat het Italiaanse goud enkel door de bank wordt aangehouden in haar systeem en niet door de ECB of welke andere bank dan ook kan worden gebruikt.
Zanni gaf aan dat het meeste Italiaanse goud nu in de VS en het Verenigd Koninkrijk wordt aangehouden. Met de beslissing van de Bank of England om het Venezolaanse goud dat zij aanhoudt niet direct te repatriëren, nadat Venezuela daarom had gevraagd, zijn ook de Italianen op hun hoede, aldus Zanni.
Bronnen: Reuters, Bloomberg, Sputnik News
Foto: Flickr